Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Start al Festivalului de Cvartet - la Iași

Publicat: luni, 10 Noiembrie 2014 , ora 14.40

Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" este începând de marți, 11 noiembrie 2014, gazda Festivalului de Cvartet organizat de Filarmonica "Moldova" din Iași. Despre participarea la această serie de manifestări ne vorbește violoncelistul Filip Papa, membru al cvartetului Ad Libitum, ansamblu ce va evolua pe scena Festivalului în ultima seară, 13 noiembrie.


Cât de importantă este, Filip Papa, existența unui astfel de festival pe scena muzicală românească?

Pentru că în lumea muzicală românească festivalurile de muzică de cameră sunt aproape o raritate, acest festival, în acest context, vine ca o gură de aer pe care noi, muzicienii de cameră, o luăm în România. Sigur, participăm la diferite festivaluri importante în străinătate - Olanda, Germania, Franța - dar este întotdeauna o plăcere să participi la un festival de muzică de cameră în România.


Recitalurile vor avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu". De ce este această sală potrivită pentru sonoritatea unui cvartet?

Pentru că pentru cvartet sala este supranumită "un al cincilea instrument" care ne ajută sau nu ne ajută să putem să realizăm ceea ce ne-am propus. Este extraordinar de plăcut să cânți în această sală care, la parametri reduși, copiază într-un fel sala Ateneului din București - este o sală rotondă, cu o cupolă deasupra și unde sunetul se poate întoarce foarte frumos. În plus, dimensiunea sălii este ideală pentru muzica de cameră. După cum știm, muzica de cameră în fapt a fost compusă pentru câteva instrumente deci volumul în hertzi nu poate să fie atât de mare și atunci avem nevoie de o sală potrivită pentru acest scop.


Care va fi programul pe care-l veți interpreta?

Cvartetul Ad Libitum, după cum bine știți, este cvartetul de stat al Filarmonicii din Iași și este un lucru aproape de la sine înțeles că participarea noastră acolo nu putea să nu fie. Sigur, invitația de a participa împreună cu alte cvartete la acest eveniment este foarte plăcută, ne simțim foarte bine în preajma colegilor noștri cu care vom cânta în cele trei zile. Programul pe care l-am ales pentru acest moment este unul deosebit de cunoscut și care se potrivește acestui festival, pentru că lumea vine să asculte muzică frumoasă, cunoscută. Vom interpreta Cvartetul în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, apoi o lucrare mai puțin cunoscută de Anton Webern - Langsammersatz, iar după pauză vom interpreta Cvartetul de Franz Schubert "Fata și moartea".


Ce urmează pentru Cvartetul Ad Libitum după prezența la Festivalul de la Iași?

Pot să vă spun că, de fapt, această prezență la Festivalul din Iași este precedată de alte două prezențe ale noastre, chiar cu două zile înainte, la Timișoara, unde vom interpreta același program pe scena Filarmonicii. Cu o singură zi înainte de prezența noastră la Iași vom interpreta acest cvartet de Schubert "Fata și moartea" dublat de Cvintetul cu două violoncele de Schubert la Cluj, în cadrul unui alt festival de muzică de cameră, care se numește Festivalul deCAMERon.

Interviu realizat de Lucian Haralambie