Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Marius Brenciu

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2013 , ora 15.06

În 11 noiembrie 2013, tenorul Marius Brenciu împlinește 40 ani - o vârstă a împlinilor pentru unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți români contemporani care fac o frumoasă carieră internațională. Marius Brenciu a fost invitatul emisiunii Musica viva într-un Interviu al zilei realizat de Irina Hasnaș.


Un cald 'La mulți ani'! Și, iată, vă însoțesc aceste urări cu un imens buchet de flori. Aceste flori reprezintă gândurile noastre pentru dumneavoastră. Desigur, este un moment deosebit în viața dumneavoastră!

Vă mulțumesc pentru urare.


În această stagiune și, iată, de câțiva ani încoace cariera dumneavoastră a cunoscut un nou drum. Care v-au fost momentele cele mai dragi în acești ultimi ani?

Pot să spun că debuturile în anumite case, în anumite teatre și revenirea acolo, fără îndoială, pentru că debut într-o casă mare înseamnă un punct pozitiv pentru artist, iar reinvitarea în același teatru - bineînțeles, o confirmare. Apoi, colaborarea cu anumiți artiști de mare, mare valoare care, implicit, te ridică în momentul în care lucrezi cu ei. Acum, sincer, mă gândesc la Opera din Viena și la Metropolitan; sunt primele care-mi vin în cap pentru că m-am simțit și foarte bine acolo, pentru că am colaborat cu artiști de valoare - Claudio Abbado, Seiji Ozawa, Ion Marin, Valery Gergiev… Cred că ar trebui să fac o listă enormă pentru a-i pune pe toți. Dar și partenerii cântăreți au contat în întâlnirile de pe scenele lumii. Faptul că m-am întâlnit cu Angela Gheorghiu, cu Renato Brusson, cu Susan Graham și încă mulți, mulți alții cu siguranță că a contat enorm și colaborarea cu astfel de artiști îți dă energie pentru a merge mai departe, pentru eventuale reîntâlniri.


Aveți un vis, domnule Marius Brenciu?

Pentru un artist - poate egoist spunând - primele gânduri sunt probabil debuturi sau noi roluri. Și acestea sunt și nu e numai unul, sunt mai multe… Dar, personal, întrucât am avut la un moment dat o mare problemă de sănătate cu un tratament care a durat peste un an, primul lucru pe care-l doresc e sănătatea.


Și după?

După, dacă e vreme frumoasă - să fie cald, pentru că nu îmi mai place deloc frigul; nu știu dacă e avansarea în vârstă sau altă rațiune… și, în privința muncii, relațiile foarte armonioase, pentru că, trebuie să spunem și cealaltă față a medaliei, există multe teatre, chiar mari în lume, în care o colaborare poate să devină extrem de tensionată printr-o atmosferă creată de un partener, un regizor, un dirijor ori producții care nu-ți fac plăcere, chiar dacă ele sunt cu multă publicitate, într-un teatru de mare nivel.


În aceste zile, la ce lucrați?

Acum suntem în niște dialoguri cu Concursul "Reine Elisabeth", unde, după ediția la care am participat ca și concurent, am intervenit de fiecare dată în comisia artistică sau în juriul de acceptare a candidaților. Deci, suntem acum în dialoguri foarte puternice în acest sens, întrucât se fac înscrierile pentru acest concurs care va avea loc anul viitor. Aceasta este o muncă mai administrativă, mai în sens pedagogic poate. În rest, sunt anumite debuturi pe care le gândesc și vreau să le văd puse în fapt, dar despre asta am să vă spun poate mai încolo.


Încă o dată, domnule Marius Brenciu, primiți felicitările noastre dublate de gânduri bune întru realizarea proiectelor și viselor dumneavoastră.

Vă mulțumesc foarte mult și le urez toate cele bune ascultătorilor dumneavoastră.