Arhivă : Interviuri Înapoi

London Winds pe scena Ateneului

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2011 , ora 18.23
Marți, 18 octombrie, la Ateneul Român, a avut loc deschiderea stagiunii camerale ICR, ediția 2011. Concertul a fost susținut de Cvintetul London Winds, ce are în componența sa pe clarinetistul Michael Collins, flautista Philippa Davies, oboistul Gareth Hulse, cornistul Nicholas Korth și fagotistul Robin O'Neill. Programul a cuprins: Dansuri românești de Béla Bartók; 17 variațiuni pentru cvintet de suflători de Jean-Michel Damase; piesa Aurorae de Dan Dediu; Sonata K.V. 454 în Si bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart; Summer Music de Samuel Barber și Cinci cântece maghiare vechi de Farkas Ferenc.

După concert am stat de vorbă cu clarinetistul Michael Collins, liderul formației, și cu flautista Philippa Davies.


Cum ați rezuma în câteva cuvinte evenimentul ce tocmai a avut loc?

Michael Collins: În primul rând este o bucurie să cânt în această sală, am mai avut privilegiul să cânt aici cu Cvartetul Belcea și este foarte special. Atmosfera de pe scenă este extraordinară, iar acustica este una potrivită pentru suflători, ceea ce ne ușurează munca, fiindcă dacă am avea de-a face cu o acustică seacă, volumul nostru de muncă ar fi dublu.

Philippa Davies: Este un sunet generos, dar și foarte clar în același timp, astfel încât simți că ești ajutat de o acustică bună, dar în același timp te și faci înțeles, printr-un sunet bogat - toate lucrurile bune.


Aceasta nu este primul dumneavoastră concert în România. Voiam să vă întreb dacă este prima dată când luați contact cu compoziția românească?

Michael Collins: Cu această lucrare da. Am mai cântat înainte un cvintet de Ștefan Niculescu la un festival de muzică contemporană în Anglia, la Huddersfield, cu mulți ani în urmă. Lucrarea pe care am interpretat-o astă seară, de Dan Dediu, este una extraordinară și a fost o ocazie foarte bună pentru noi să învățăm ceva nou, ceva dificil.

Philippa Davies: L-am cunoscut pe compozitor azi și părea încântat, așa că suntem cu toții bucuroși.


În afara acestui concert, zilele acestea susțineți și masterclass-uri la Universitatea Națională de Muzică din București. Cum vi se par studenții de acolo?

Michael Collins: Ascultându-i pe clarinetiști, ce-mi place în primul rând la ei este entuziasmul. Sunt atât de pasionați și dornici să încerce tot ce le sugerezi, ceea ce se întâmplă destul de rar cu studenții din ziua de azi, pentru că de multe ori studenții din alte locuri tind să creadă că ei deja au toate răspunsurile. Aici am găsit acea sete de cunoaștere.

Philippa Davies: Flautiștii sunt niște tineri foarte buni, entuziaști. Ei recepționează tot ce dorești să le spui. De asemenea au și pasiune pentru ceea ce fac, ceea ce este mulțumitor, fiindcă uneori te întrebi dacă tinerii din ziua de azi mai cunosc acest sentiment. Iubesc muzica și sper că le-am dat câteva idei noi.

Michael Collins: Aș putea spune că sunt niște muzicieni flexibili. Nu sunt obsedați doar de propriul instrument, ci par să știe multe despre celelalte instrumente, repertoriul acestora, iar acesta este un fapt îmbucurător.

Radu Mihalache