Arhivă : Interviuri Înapoi

Dialog cu Cristian Moraru, despre Green Hours International Jazz Fest și invitații săi

Publicat: sâmbătă, 22 Mai 2010 , ora 19.16

În perioada 20-23 mai 2010 a avut  loc, în Capitală, a doua ediție a "Green Hours International Jazz Fest". Despre festival în sine, despre muzicienii care au susținut concerte în cadrul evenimentului am vorbit cu domnul Cristian Moraru, director artistic al "Green Hours International Jazz Fest":


Prin ce se diferențiază acest festival față de alte festivaluri de gen din București?

Este primul festival de club din România și este primul festival de jazz outdoor din București. Se ține în grădina clubului Green Hours de pe Calea Victoriei nr. 120.


Ce ne puteți spune despre muzicienii care au susținut concerte în cadrul acestuia?

Mândria noastră cea mai mare este că am reușit să aducem muzicieni care erau, până nu demult, foarte greu de adus la nivel de club. Nu cred că a avut vreun club de jazz din România muzicieni de acest nivel. Joi, 20 mai, a avut loc concertul susținut de Nik Bärtsch cu formația "Ronin", deja o formație de mare notorietate în România datorită recitalului de anul trecut de la Gărâna. Ei sunt cumva și capul nostru de afiș. Vineri, 21 mai, alți doi mari muzicieni, Jarrod Cagwin și Klaus Gesing - un bas clarinetist care apare pe ultimul album Norma Winstone. Jarrod Cagwin este de multă vreme percuționistul lui Rabih Abou Khalil. Doi foarte mari muzicieni care, datorită contractelor foarte multe pe care le au, sunt o raritate de văzut în această formulă. Sâmbătă seară, pe 22 mai, formația Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling band. Kaczmarczyk are doar 25 de ani, a câștigat atât titlul "Pianistul anului", cât și premiul "Albumul anului" în 2009 în Polonia. Până de curând era considerat o mare speranță, iar de acum este o certitudine. Festivalul a fost închis duminică, 23 mai, de către Omer Klein care este un muzician foarte drag nouă datorită unui recital de senzație pe care l-a susținut anul trecut în iunie la Blue Note. La mai puțin de un an, în avem îl Green Hours.

Fiecare seară a fost deschisă de muzicieni din România. I-am ales pe cei mai buni care au fost disponibili, muzicieni apropiați Green Hours-ului. Joi - Kușak / Pop Urban Unit, un proiect foarte interesant. Vineri - Vlaicu Golcea & Midi Overdose, foarte cunoscuți la noi. Sâmbătă - Sorin Romanescu, care cred că este cel mai cunoscut chitarist de jazz din România, iar în ultima seară - Iordache cu trupa lui, deja de notorietate în București.

Andra Ivănescu