Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Soyeon In

Publicat: vineri, 19 Iunie 2009 , ora 12.01
În 19 iunie 2009, pianista de origine coreeana Soyeon In a sustinut un recital la Institutul Cultural Român din Berlin, unde a cântat si Sarabanda si Bouree-ul din Suita op. 10 de George Enescu.


Cum ati descoperit muzica lui Enescu?

Am ascultat mai multa muzica pentru vioara de George Enescu. Despre ea se vorbeste mai mult. Muzica pentru pian am descoperit-o cu adevarat când m-am hotarât sa particip la Concursul International "George Enescu" - editia 2009.


De ce ati ales sa interpretati Suita op. 10 de George Enescu?

Pentru ca o voi cânta si la concurs. Suita cuprinde 4 piese dintre care eu am cântat Sarabanda si Bouree-ul, care mi-au placut foarte tare. Bouree-ul este intens, iar Sarabanda - eleganta si nobila.


Cum ati descrie muzica lui Enescu în general?

Enescu a trait în Paris si poate de aceea muzica sa este foarte franceza, asa o simt. Totusi, este si foarte libera, calda si plina de culoare. Enescu este român, dar cred ca are o fire care se apropie foarte mult si de spiritul vest-european.


Ce v-a determinat sa participati la Concursul International "George Enescu"?

Desi vreau de câtiva ani sa particip la aceasta competitie, a fost o întâmplare. Profesorul meu din timpul studiilor universitare este român. Este vorba de Sorin Enachescu, prin care am ajuns sa cunosc mai bine cultura româna si mi-am facut si câtiva prieteni români. Apoi, anul trecut, mi-a spus un prieten despre Festivalul "George Enescu" si despre concurs. Si m-a întrebat "de ce nu participi?". 2008 a fost un an greu pentru mine, mi-am terminat studiile universitare si nu prea am avut timp sa ma ocup de altceva. Dar acum, în 2009 si 2010 încerc sa sustin cât mai multe concerte si recitaluri, deoarece vreau sa ramân în atentia publicului.
Interviu realizat de Andra Ivanescu