Interviurile Radio România Muzical Înapoi

VIDEO. AUDIO. Interviurile Radio România Muzical cu violoncelistul Andrei Ioniță - 22 decembrie 2015

Publicat: miercuri, 30 Decembrie 2015 , ora 10.37

În direct la radio, în direct audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro, marți, 22 decembrie, a putut fi ascultat dialogul purtat de Andreea Chiselev cu Andrei Ioniță, violoncelistul care anul acesta a câștigat unul dintre cele mai importante și relevante concursuri la nivel internațional: Concursul Ceaikovski de la Moscova. Este unul dintre cele mai relevante succese ale școlii românești de interpretare din ultimii ani.

Andrei Ioniță (21 ani) este în prezent student la Universitatea de Arte din Berlin și a obținut și alte premii importante, cum este, de exemplu, premiul al II-lea la Concursul ARD de la München (2014): selecțiuni din gala laureaților acestei competiții vor fi difuzate la Radio România Muzical pe 22 decembrie.

Însă cea mai importantă reușită a lui Andrei Ioniță este câștigarea premiului I la Concursul Ceaikovski de la Moscova, atât datorită valorii premiului (30.000 dolari), cât și a angajamentelor profesionale ulterioare și promovării mediatice de care se bucură câștigătorii. În 2017, la Festivalul Enescu, și publicul român va avea ocazia să-i asculte pe câștigătorii concursului Ceaikovski edițiile 2011 și 2015: pianistul Daniil Trifonov și violoncelistul Andrei Ioniță, evoluând alături de celebrul dirijor Valery Gergiev, implicat de altfel în organizarea competiției.

Reușita lui Andrei Ioniță este cu atât mai importantă cu cât el este primul român care reușește performanța de a cuceri premiul I al Concursului Ceaikovski în istoria de 57 ani a competiției.