Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

Turneul "Hymns for voice & fingers": Teodora Enache - Stanley Jordan (noiembrie 2013)

Publicat: sâmbătă, 30 Noiembrie 2013

Chitaristul american Stanley Jordan si vocalista Teodora Enache realizeaza un turneu in Germania si Romania. Concertele sunt prezentate sub titlul: Hymns for voice & fingers. In tara, recitaluri lor au avut loc la Cluj (10 noiembrie 2013) si la Bucuresti (Ateneul Roman,13 noiembrie). Ultimul lor concert - la Filarmonica din Sibiu, in 16 noiembrie 2013.

Stanley Jordan a devenit celebru datorita felului sau de a canta la chitara, utilizand o tehnica numita tapping, care a fost dezvoltata in special de catre chitaristi, incepand cu anii ’50, dar care, se pare, isi are originea intr-o tehnica utilizata de catre marele violonist de muzica clasica Niccolo Paganini (1782-1840). Stanley Jordan a început studiile muzicale la pian, de la 11 ani canta la chitara. La inceputul anilor’80, odata cu debutul la New York, a fost remarcat de Benny Carter si Dizzy Gillespie, alaturi de care a si cantat. De-a lungul anilor a avut colaborari cu Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Garrett, Nicholas Payton, Christian McBride. Multe albume au fost realizate insa in varianta chitara solo. Jordan s-a implicat si in proiectele Asociatiei Americane de Terapie Muzicala, sustinand concerte pentru persoane cu dizabilitati, pe care le-a antrenat chiar in procesul de creatie muzicala, prin exercitii ritmice care stimuleaza activitatile motorii.

Stanley Jordan despre terapia prin muzica:

You need Flash player 9 to play this

Teodora Enache, binecunoscuta publicului de la noi din tara, s-a remarcat pe scenele internationale prin colaborarile cu Johnny Raducanu (turnee in Statele Unite), mai apoi prin participarea sa in cadrul festivalurilor europene, un moment important in cariera sa fiind Festivalul de la Montreux din 2004, unde a cantat alaturi de Stanley Jordan. Teodora s-a bucurat de sustinerea si de aprecierea producatorului american Ahmet Ertegun, cel care a promovat-o pe Ella Fitzgerald. Sunt deosebit de valoroase aprecierile care vin din partea specialistilor in domeniu, a muzicienilor experimentati. Despre Teodora, marele saxofonist american si lider de grup Johnny Griffin a spus: ”Faci parte din familie, tu cânți cu inima”.

Teodora Enache vorbeste despre Stanley Jordan

You need Flash player 9 to play this

Ambele interviuri au fost realizate in 13.11.2013