Agenda de concert Înapoi

Turneu național de recitaluri al pianistei Oxana Corjos

Publicat: joi, 24 Octombrie 2019 , ora 9.02

Pianista Oxana Corjos realizează perioada 29 octombrie - 12 noiembrie 2019 un turneu în patru orașe din țară cu un program spectaculos ce va cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino și Feux d'artifice - și Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

Recitalurile vor avea loc la Sibiu, Sala Thalia pe 29 octombrie, Pitesti, Sala Filarmonicii pe 1 noiembrie, Bistrița, Sinagoga pe 8 noiembrie și București - Ateneul Român pe 12 noiembrie.

Pianista Oxana Corjos este unul dintre pianiștii marcanți ai generatiei sale, fiind apreciată în mod special pentru vastul repertoriul îmbrățișat care se extinde de la Bach, Mozart până la Rachmaninov și Ravel. Aflată la apogeul maturității artistice, Oxana Corjos păstrează ceva din farmecul unui artist care-și descoperă cu ingenuitate propriile începuturi. Programul de recital propus marchează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei repertoriului pianistic, fiind expresia unui tip de comunicare cu totul special, bazat pe o fermecătoare decriptare a muzicii în captivante trame narative, pe care Oxana Corjos o dublează în permanență cu emoția unei confesiuni.

În recitalul propus, Oxana Corjos propune o călătorie în universul unei feminități fascinante, prin eternul paradox al unei forțe ieșite din comun și al unei fragilități de un seducător inefabil.

Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii obținute la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). In anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din București.

De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.În țară, Oxana Corjos a susținut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum și cu Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Turneele în Elveția, Republica Moldova, Spania, Macedonia și Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice.