Agenda de concert Înapoi

"Stradivarius Music Nights - By the Castle" - ediție aniversară

Publicat: miercuri, 3 August 2022 , ora 22.22


În perioada 8-10 august 2022, esplanada Castelului Corvinilor va găzdui cea de-a cincea ediție a festivalului "Stradivarius Music Nights - By the Castle". Organizatorii evenimentului - Dobondi Art, alături de directorul artistic - violonistul Răzvan Stoica - propun un program divers pentru cele trei seri.

Concertul din data de 08 august îl va avea în centru pe violonistul Sebastian Bohren, artist căruia recent i-a fost acordată distincția "Golden Bow" (Arcușul de aur). În seara intitulată "A Summer Night Dream", muzicianul se va afla pe scenă alături de Kamerata Stradivarius Orkest, interpretând lucrări de Felix Mendelssohn Bartholdy și Wolfgang Amadeus Mozart.

Următoarea seară este dedicată muzicii jazz, pe care grupul vocal a cappella "Blue Noise" îl va aduce în concertul intitulat "New York Vibes", cu lucrări de autori consacrați precum Manuel de Falla, Anders Edenroth, dar și lucrări ale unor autori români - Anton Pann sau Elena Moroșanu (membră fondatoare a grupului).

"Night of the Proms" - gala aniversară a celor cinci ediții îi va avea în centru pe pianista Andreea Stoica și pe violonistul Răzvan Stoica, alături de Kamerata Stradivarius Chamber Orchestra; la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Dragoș Oprea. Lucrările interpretate aparțin unor compozitori precum: Felix Mendelssohn Bartholdy, Georges Bizet, Richard Addinsell sau Niccolo Paganini.

În această perioadă, în Sala Dietei va avea loc și expoziția de pictură "Initiateca", ce va prezenta publicului lucrările artistului plastic Mircea Valeriu Deaca.

Fondată în 2010 în Amsterdam (Olanda), Kamerata Stradivarius a luat ființă din dorința violonistului Răzvan Stoica de a forma o orchestră flexibilă, cu muzicieni și instrumente de mare valoare. Kamerata Stradivarius s-a remarcat rapid în mediul muzicii clasice internaționale mai ales prin calitatea interpretării și a comunicării membrilor ei pe scenă și nu numai. Acest lucru este posibil deoarece toți membrii orchestrei sunt la rândul lor soliști înzestrați.

Sebastian Bohren este un violonist care, atât în calitate de solist concertist cât și ca muzician de cameră, atinge un echilibru distinctiv în interpretările sale și alegerea repertoriului, care favorizează epocile clasice și romantice timpurii, secolul XX și zilele noastre. Revista Gramophone a descris albumul pe care l-a înregistrat în 2021 cu CHAARTS Chamber Artists și dirijorul Gábor Takács-Nagy, drept "o experiență de ascultare care captează atenția de la început până la sfârșit". Din 2006 conduce o serie de concerte de succes în cantonul elvețian Aargau, unde a crescut: Stretta Concerts in Brugg. Cântă pe o vioară din 1761 făcută în Parma de Giovanni Battista Guadagnini, Ex "Wanamaker-Hart".

Membrii Blue Noise, Marina-Alexandra Arsene (sopran), Elena Moroșanu (mezzo sopran), Ana Dubyk (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) și Denis Bolborea (percuție vocală/beatbox) sunt șase interpreți cu o pregătire artistică solidă, activi de-a lungul timpului în diverse formații. Experiența dobândită în jazz-ul a cappella le permite să abordeze acum alte genuri muzicale, în universul muzical al formației, sonoritățile jazz din anii '50 - '60 amestecându-se cu ritmuri de pop, rhythm and blues și beat box.

Laureată a mai multor concursuri internaționale, forța înnăscută, tehnica impecabilă și virtuozitatea alăturate unei profunzimi emoționale lirice i-au asigurat Andreei Stoica recunoașterea artistică. A urmat o activitate artistică intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri cât și alături de orchestre. Începând din 2014, este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), turneele europene ale acestora fiind alcătuite dintr-un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice bijuteriilor compozitorilor moderni.

Răzvan Soica este violonist și din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius "The Queen" datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan a obținut titlul de "Cel mai bun tânăr violonist" în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câștigat această distincție. Cei care ascultă vioara Stradivarius "The Queen" în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de exceptie, Ernst, Paganini, Stoica.