Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 19 februarie 2013

Publicat: miercuri, 20 Februarie 2013 , ora 13.21

Al doilea recital de flaut înscris în seria de concerte a Stagiunii de marți seară a avut loc în 19 februarie, la Sala Mică a Ateneului Român. A evoluat tânărul flautist Ștefan Diaconu alături de pianista Verona Maier.

Student al Universității de Muzică din București, la clasa de flaut și cea de dirijat de orchestră, Ștefan Diaconu este din februarie 2012 colaborator permanent al Filarmonicii "George Enescu". Născut pe plaiuri moldovene, la Iași, unde a îndrăgit flautul și a dobândit primele cunoștințe muzicale, Ștefan Diaconu a beneficiat în perioada octombrie 2011 - februarie 2012 de o bursă Erasmus și a avut ocazia să studieze flautul la Academia de Muzică "Frederic Chopin" din Varșovia. Și-a axat recitalul prezentat alături de pianista Verona Maier pe lucrări din creația modernă și contemporană cuprinzând trei sonate de Sigismund Toduță, Robert Muczynski și Mike Mower. Un program redat cu mult entuziasm reflectat și în următoarele intervenții:

"Un program pus la cale cu multă înțelepciune de un tânăr despre care veți mai auzi cu siguranță. S-a orientat către lucrări extrem de greu abordabile cu complicații enorme nu numai de natură muzicală, ci și de natură instrumentală. Eu cred că Sonata de Sigismund Toduță, sonata preferată a lui Ștefan Diaconu, Sonata lui Robert Muczynski și Sonata latino a lui Mike Mower au însemnat un program extrem de variat și plin de energie." (Verona Maier)

"Programul din această seară a fost ales să fie unul divers, format exclusiv din sonate de diferite facturi. Am inclus o piesă românească - o sonată de Toduță care îmbină folclorul românesc cu contrapunctul riguros a lui Bach, o sonată de Muczynski - un compozitor american - o lucrare ce se inspiră din lumea jazzului scrisă însă foarte riguros, și Sonata latino de Mike Mower - un compozitor australian - o creație inspirată din folclorul american, un altfel de jazz, mai liber, cu tot felul de inflexiuni și improvizații. Mă bucur că am avut acest recital, că am avut un public numeros… m-am simțit foarte bine." (Ștefan Diaconu)

Cu cele trei sonate diverse, redate cu o coloristică timbrală bogată, cu un sunet cald, cu acuratețe intonațională și multă expresivitate, flautistul Ștefan Diaconu și pianista Verona Maier au impresionat publicul aflat în Sala Mică a Ateneului Român, primind aplauze binemeritate.

Jeanine Costache