Evenimentele săptămânii Înapoi

Semiramide, o operă, un prilej

Publicat: vineri, 2 Septembrie 2016 , ora 9.00

În finalul penultimei sale săptămâni, ediția 2016 a Festivalului BBC Proms propune o operă în concert. O operă serioso semnată de Gioachino Rossini - ultima din seria partiturilor sale serioso și ultima dintre operele compuse de el la Neapole, considerată în același timp de unii muzicologi, prima grand opera din istoria genului - o operă care, tot secolul al XIX-lea s-a bucurat de o mare popularitate dar care azi se cântă, din ce în ce mai rar: "Semiramide".

"Semiramide" se cântă rar, în primul rând pentru că sunt tot mai puține sopranele capabile să susțină rolul titular: un rol necesitând ambitus vocal extins, suplețe vocală, rezistență și o extraordinară expresie dramatică ... reîncarnarea, poate, a Isabellei Colbran - soția maestrului, pentru care acesta a conceput de fapt rolul. Apoi, deoarece și restul distribuției are nevoie de vocaliști de excepție - în orice caz, pentru rolurile Arsace, Idreno și Assur - precum și de un dirijor capabil să găsească agogica corectă, care să confere celor 3 ore de muzică serioso rossiniană fluiditate și sens, ferindu-le de plictiseală și incoerență. Și, nu în ultimul rând, opera "Semiramide" se cântă rar, pentru că...povestea/legenda Semiramidei - Regina Babilonului Antic - foarte populară în urmă cu 2 secole, se dovedește a fi în prezent neatractivă și greu de montat scenic.

Așa că, orice revenire a acestei opere în actualitate este un eveniment. Iar concertul propus duminică (4 septembrie) de Festivalul BBC Proms - transmis de noi în transmisiune directă, o ocazie rară, de a reasculta această dificilă operă rossiniană cu forțe artistice noi, desprinse din prezent. Marele dirijor britanic Sir Mark Elder va asigura conducerea muzicală, în fruntea distribuției se vor afla: soprana rusă Albina Shagimuratova (câștigătoarea Concursului Ceaikovski - 2007, "un fenomen vocal pe care trebuie să-l auzi ca să crezi" - New York Times) și mezzosoprana italiană Daniela Barcellona (câștigătoarea Concursului Luciano Pavarotti - 1996 și deținătoarea Premiului "Rossini D' Oro", o adevărată maestră a stilului rossinian) iar în studioul nostru, va veni pentru întâia oară să comenteze soprana Alina Bottez.

Luminița Arvunescu