Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Richard Galliano - acordeon: albumul 'Vivaldi' (Music box, 3 iunie 2013)

Publicat: luni, 3 Iunie 2013 , ora 13.13

Mă bucur că vom rămâne împreună în această vară – prima dată în  existența de 6 sezoane a emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Și aceasta, pentru că în această vară se anunță multe premiere discografice interesante, cele mai multe adaptate sezonului, așa că cel puțin până la finalul lunii iulie veți asculta discuri ieșite din tipare, așa cum este de altfel și cel pe care vi-l propun astăzi.Toate discurile sunt incluse în aceeași campanie „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Vă invit să vizitați, să ascultați și să votați.

Îl cunoaștem pe acordeonistul Richard Galliano mai ales ca un interpret excepțional de jazz. Iată însă că în 1 aprilie 2013, Richard Galliano a lansat la casa Deutsche Grammophon un CD cu muzică clasică 100% ce cuprinde lucrări de Vivaldi: integrala concertelor „Anotimpurile” și transcripții după arii vivaldiene.

Cum sună Vivaldi cântat la acordeon?

Dacă interpret este Galliano, atunci, de fapt nici nu-ți dai seama că instrumentul solist este acordeonul – asemănarea cu instrumentul solist original, vioara, este foarte mare. Și mai ales, nimic nu este forțat, nu ne aflăm în fața unui kitsch, ci dimpotrivă, în fața unei realizări artistice cel puțin uimitoare.

Iată deci, „Anotimpurile” lui Vivaldi, cu Richard Galliano la acordeon și un ansamblu alcătuit din Jean-Marc Phillips-Varjabédian, Sébastien Surel, Jean-Marc Apap, Eric Levionnois și Stephane Logerot.

Recunosc că am apreciat acest disc foarte mult și mi se pare extrem de potrivit de ascultat într-o seară de vară. Bun gust, noutate, inedit – Richard Galliano se dovedește și în muzica clasică un interpret la fel de bun ca și pentru jazz.

Iar acesta nu este singurul disc clasic al acordeonistului francez. În octombrie 2011 a apărut tot la casa Deutsche Grammophon un album “Nino Rota”, iar în aprilie 2010, un disc Bach ce a devenit rapid un bestseller – nu mai puțin de 40.000 de copii au fost vândute.

De altfel, a înregistra pentru o mare casă de discuri a fost unul dintre visele lui Richard Galliano – un vis împlinit la 60 ani. Astăzi, Richard Galliano are 63 de ani și este unul dintre cei mai cunoscuți jazzmeni și în același timp, muzicieni ai lumii, un artist care a îndrăznit să aducă un instrument mai rar prezent pe scena de concert alături de marile stele.

Luni, 10 iunie, de la ora 20, vă invit să ascultați alt album inclus în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Săptămâna viitoare, albumul “ Walking on fire” al cvartetului American Brooklyn Rider și o surpriză – pentru că una dintre suitele de pe disc este scrisă de Ljova, adică rusul Lev Zhurbin, pe temele lui Culai, adică Nicolae Neacșu din Taraful haiducilor. Iar despre cum a ajuns să cânte un cvartet american muzica românului Culai, vom afla din interviul acordat de Colin Jacobson, membru al cvartetului “Brooklyn Rider”.

Cristina Comandasu