Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premii UZPR pentru Radio România

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2023 , ora 16.35

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a premiat excelența în jurnalism, luni 27 noiembrie, în cadrul Galei Premiilor UZPR, ediția 2023 - Împreună pentru pace.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat Ruxandrei Săraru, realizator al emisiunii Oameni care mișcă România la Radio România Actualități și membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

"Cred că [Ruxandra] este prietena tuturor celor prezenți aici. Este omul-suflet, omul care sare întotdeauna în ajutorul celor de lângă ea. Este, poate, cea mai generoasă persoană pe care am întâlnit-o noi, cea care mereu și-a pus timpul, cunoștințele, relațiile, energia și efortul în slujba celor de lângă ea. Mulți jurnaliști au beneficiat de sprijinul ei atunci când au trecut prin momente grele și întotdeauna a fost alături de breaslă. Ruxandra Săraru este un om care a mișcat România, a mișcat România în ultimii 35 de ani și va continua să miște România. Este un jurnalist care crede în arta dialogului, partea dialogului purtată cu eleganță. Nu este un jurnalist agresiv pentru că are experiență. Ruxandra Săraru, aplauze pentru tot ceea ce ai făcut pentru România", a spus Maria Țoghină, fost președinte director general al SRR.

Un alt premiu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru întreaga activitate i-a fost acordat Sofiei Șincan, care a creat postul 3 al Societății Române de Radiodifuziune.

"Unul dintre profesorii mei m-a învățat că, dacă vreau să reușesc, trebuie să fiu mai bună decât toți ceilalți din jurul meu. Așa s-a întâmplat și cu echipa de tineret de la Programul 3, care a fost foarte sever selectată, mergând prin școli, licee, facultăți și căutând acei oameni care iubesc radioul, care-l ascultă și care se visează reporter și redactor la radio. Au venit spre noi tot felul de copii minunați fără niciun fel de pretenție, numai cu dorința de a fi auziți, de a fi ascultați. Și pentru că suntem în apropierea sărbătorilor, sper că Moș Crăciun o să aducă celor care n-au fost cuminți și și-au băgat nasul prin tot felul de probleme dificile, cele mai importante și cele mai frumoase daruri. Pentru anul viitor, le doresc curaj și o armură cât mai trainică, fiindcă este un an care vine, el însuși, în armură", le-a spus Sofia Șincan celor prezenți la ceremonie.

Evenimentul, devenit tradiție, a onorat personalități ale presei din România, jurnaliști care au participat la concursul Împreună pentru pace, lansat de UZPR, membri ai Uniunii, personalități publice de referință.

Premiile UZPR, stabilite de un juriu alcătuit din profesioniști în domeniu, au fost acordate unor jurnaliști care s-au remarcat prin materialele de presă realizate în toate ariile domeniului - presă scrisă, online, radio, tv, carte de presă și publicistică. De asemenea, a fost acordată distincția Opera omnia pentru întreaga activitate unor personalități care s-au remarcat, de-a lungul unei cariere notabile, prin impactul pe care l-au avut asupra societății și opiniei publice.

Alături de Ruxandra Săraru și Sofia Șincan, premianții acestei ediții a Premiilor UZPR au fost Tudor Barbu, Pavel Constantin, Mircea Mitrofan, Neculai C. Muscalu, Simona Mihuțiu, Dan Constantin Mireanu, Eveline Păuna, Bogdan Chirieac, Daniela Șontică, Șerban Cartiș, Laurențiu Rădulescu, Adrian Vasilescu și Costi Pahonțu, precum și două instituții care au susținut dinamic și constant presa în anul 2023 - Comisia Națională a României pentru UNESCO și Muzeul Național al Literaturii Române.

Serviciul Comunicare și Relații Publice