Evenimente Înapoi

Mihail Agafița, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: luni, 13 Noiembrie 2017 , ora 10.38

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, dirijorul Mihail Agafița se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert cu 4 soliști instrumentiști pe afișul serii. Trei dintre soliști sunt membri ai Orchestrelor Radio: Valentin Ghita - oboi (Orchestra Națională Radio), Ionuț Roșca - fagot (Orchestra Națională Radio) și Radu Sinaci - violoncel (Orchestra de Cameră Radio), iar Rafael Butaru - vioară este concertmaestru al orchestrei Operei Naționale din București.

Programul va debuta cu Simfonia în re major, G. 490, de L. Boccherini, urmată de Sinfonia concertantă în si bemol major pentru oboi, fagot, vioară, violoncel și orchestră, de J. Haydn. O piesă de operă va completa diversitatea programului: uvertura operei Directorul de teatru, de Mozart. Seara va continua cu Sinfonia nr. 2 în si bemol major, op. 18, de J. Ch. Bach, și se va încheia cu o altă lucrare semnată de L. Boccherini, Simfonia nr. 4, op. 12, G. 506 - Casa diavolului.

Considerat "unul dintre cei mai talentați tineri dirijori europeni", Mihail Agafița a dirijat peste 500 de concerte simfonice, spectacole de operă și de balet în Europa, Statele Unite și Asia. În prezent este dirijor principal și director artistic al orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Mihail Agafița

Mihail Agafița este un valoros reprezentant al tinerei generații de dirijori, susținând, în decursul a 20 ani, circa 500 concerte simfonice și spectacole de operă și balet, alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina și Belarus, precum și diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franța, Malta și Tunis. Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafița studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, absolvind apoi Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală - Dirijat orchestră. Între 2005 și 2007 se perfecționează la cursurile de măiestrie susținute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chișinău.

Din 2004 deține funcția de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obține prestigioasa poziție de Prim Dirijor și Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeași instituții. Între anii 2009 și 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj. Mihail Agafița participă la prestigioase festivaluri internaționale de muzică, unde prestația sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public și apreciată la superlativ de către mass-media.

Colaborează cu personalități de renume ale lumii muzicale. Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum și evoluția în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (București, 2011), la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj. Din 2010 Mihail Agafița este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Repertoriul său impresionant conține creații muzicale de diverse genuri și stiluri de la preclasic la contemporan, printre care și lucrări în primă audiție. Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafița a fost apreciat pentru personalitatea și talentul său artistic, pentru forța și sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum și pentru tehnica dirijorală impecabilă, care i-a permis reproducerea fidelă a particularităților stilistice inerente fiecărei creații abordate.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și propagarea artei muzicale și activitate concertistică intensă, prin decret al Președintelui Republicii Moldova, dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafița, i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Artă.


Valentin Ghita

Unul dintre cei mai activi muzicieni ai generației sale, Valentin Ghita a studiat oboiul cu Florin Ionoaia la Universitatea Națională de Muzică din București și cu Firuța Mesaroș și Aurel Marc la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Ulterior finalizării studiilor universitare, a primit o atentă îndrumare artistică de la profesorul Dorin Gliga. Valentin Ghita a participat la cursuri de măiestrie cu soliști ca François Leleux, Albrecth Mayer, David Walter, Gregor Witt, Christian Schmitt, Diego Dini Ciacci, Matthias Becker, Hans Elhorst și Emilia Ksánky.

Este laureat de cinci ori cu premiul I la concursurile naționale de oboi. În calitate de solist a colaborat cu Filarmonica Națională din Chișinău, Orchestra Națională Radio din București, Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, Filarmonica din Pitești, Filarmonica din Botoșani, Filarmonica din Târgoviște, Orchestra de Cameră din Focșani, Orchestra de Cameră Napoca, Camerata Lanto Arte. A fost invitat să concerteze ca oboist principal în Orchestra Română de Tineret, Neue Internationale Philharmonie, Mozart Kammerphilarmonie, Bombay Chamber Orchestra, Camerata Regală și ansamblurile de muzică contemporană Profil și Devotio Moderna. Pasiunea lui pentru predat a început ca profesor în Mumbay, India, invitat de către The Bombay Chamber Orchestra Society, în 2005. A fost numit profesor titular de muzică de cameră la Colegiul Național de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca între 2006 și 2008, profesor asociat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca între 2008 și 2009 și profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București, în 2016.

Muzica de cameră ocupă un loc foarte important în viața sa artistică, concertând frecvent cu Bucharest Winds, ansamblu de suflători pe care l-a fondat în 2013. Preocupat și de muzica modernă, acesta prezintă frecvent lucrări din repertoriul contemporan pentru oboi, ca membru al ansamblurilor Sonomania și DevotioModerna. Valentin Ghita este din 2009 oboist principal la Orchestra Națională Radio din București.


Ionuț Roșca

Ionuț Rosca și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Artă O. Băncilă din Iași, sub atenta supraveghere a profesorului de fagot Valentin Petrescu. Aici s-a remarcat prin numeroase recitaluri de fagot și muzică de cameră. A câștigat numeroase premii la olimpiadele și concursurile din țară. Și-a continuat studiile în București, la Universitatea de Muzică George Enescu, unde a studiat muzica de cameră cu Dorin Gliga, unul dintre cei mai buni profesori din Romania. A absolvit studiile la Conservator în 2006. Și-a desăvârșit tehnica instrumentală a fagotului studiind cu prim-fagotistul ieșean George Hariton .

A participat la cursuri de măiestrie susținute de David Rachor, Benjamin Coelho și Frank Leblois. În 2003 este angajat artist instrumentist în cadrul Filarmonicii din Ploiești, iar în 2005 câștigă prin concurs postul de fagotist la Orchestra Națională Radio, unde ajunge solist instrumentist doi ani mai târziu. Participă la numeroase recitaluri instrumentale în București, Ploiești, Pitești, Focșani și Iași.

A debutat ca solist pe scena Filarmonicii Moldova din Iași la vârsta de 17 ani prin Concertul în mi minor de A. Vivaldi. Doi ani mai târziu interpretează Dublul concert de fagot de J. Wanhall, alături de Cristi Buciumaș, tot la filarmonica ieșeană. În 2013 interpretează Concertul în fa major de C. M. Weber, alături de Orchestra de Cameră Radio. În cadrul Orchestrei Naționale Radio a colaborat cu distinși dirijori precum C. Măcelaru, C. Zacharias, Tiberiu Soare, J. Salemkour, S. Goetzel, participând la numeroase turnee în Franța, Elveția, Italia, China și Malaezia.


Rafael Butaru

Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale.

Preocuparea pentru fenomenul muzicii de cameră se manifestă prin inițierea și conducerea a numeroase proiecte muzicale sau formații camerale. Este concertmaestru sau membru al formațiilor camerale AD HOC, Opera Group Project, Trio Axis Mundi, formație alături de care câștigă în 2008 Premiul I la Concursul Internațional de Clarinet Saverio Mercadante din Italia, secția muzică de cameră. Este membru al Ludens Piano Trio, alături de care a câștigat locul al doilea la Concursul Internațional din Plovdiv, Bulgaria. De asemenea, este membru fondator al Asociației Muzicale Culturale Atelierul Cameral Clujean și al Festivalului Internațional Decameron.

În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezență constantă în cadrul stagiunilor din țară, concertând alături de Orchestra Operei Naționale din Cluj-Napoca, Orchestra Operei Naționale din București, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Simfonică Națională Română, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, Orchestra Națională Radio etc.

Din 2016 este membru al ansamblului ArGenTango, împreună cu Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma, alături de care a susținut un turneu național de succes, înregistrând și primul album Piazzolla, o poveste autentică, live at Sala Radio.


Radu Sinaci

Născut la Arad, a studiat violoncelul cu Czuczu Erwin, iar apoi, la Universitatea Națională de Muzică din București, cu Marin Cazacu. Finalizarea studiilor a fost reprezentată de obținerea titlului de Doctor în muzică cu titlul Suitele pentru violoncel solo de J. S. Bach. Radu Sinaci face parte din acea categorie de muzicieni care încearcă mereu să îmbunătățească tehnica violoncelului, aducând un suflu și o sonoritate nouă. Reușește acest lucru folosind procesoarele de sunet și looperele cunoscute în rândul chitariștilor, dar foarte rar folosite în rândul violonceliștilor. Pe lângă activitatea concertistică de factură clasică, Radu Sinaci este un promotor al jazz-ului cântat la violoncel.

A obținut premii la concursurile naționale și internaționale de violoncel, iar premiul de virtuozitate obținut la Sibiu International Jazz Competition a fost o premieră în lumea muzicală românească. Radu Sinaci este un violoncelist versatil preocupat de exploatarea instrumentului său în cele mai variate feluri. Este actualmente șef partidă - violoncel la Orchestra de Cameră Radio din București, membru al Ansamblului Violoncelissimo, al trupei Playthoven și al Orchestrei Române de Tineret.