Evenimentele săptămânii Înapoi

‘Legends’ și ‘Alone together jazz Series’ la Concertele Radio România Muzical

Publicat: joi, 26 Noiembrie 2020 , ora 14.30


În perioada 26 septembrie-6 octombrie2020, flautistul Matei Ioachimescu împreună cu PERCUSSIONescu, formație alcătuită din Irina Rădulescu - marimbă și Răzvan Florescu - vibrafon, au pornit în Turneul Național "Legends". Până în 6 octombrie, muzicienii au susținut concerte în șapte orașe din țară și la București.

Ca și turneele precedente inițiate de flautistul Matei Ioachimescu, Classic Rock Meets Contemporary Classics (Clasicul rock întâlnește clasicii contemporani) din cadrul "Legends" s-a dovedit a fi un proiect inovator, atractiv și emoționant deopotrivă. A fost dezvoltat împreună cu compozitori contemporani români și străini, pentru o formulă camerală unică în România - flaut, marimbă și vibrafon.

Led Zeppelin, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith, Nirvana, Depeche Mode, Deep Purple, Guns N' Roses, sunt doar câteva dintre marile "legende" prezentate într-un program electrizant de flautistul Matei Ioachimescu împreună cu PERCUSSIONescu. În 6 octombrie 2020, concertul Classic Rock Meets Contemporary Classics a ajuns la București, la Sala Radio, acolo unde s-a desfășurat și seria Concertelor Roz - Alone together jazz.

Din 3 iunie și până în 9 iulie 2020, pe parcursul a șase săptămâni, Radio România Muzical și Orchestrele Radio România au propus o primă serie intitulată Concertele roz - "un nume sugestiv pentru un prim pas spre revenirea la normalitate, o pată de culoare roz într-o lume gri, simbol pentru speranță și vitalitate."

Derulate fără public, săptămânal, la Sala Radio au avut loc câte două concerte difuzate în direct pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural. Dacă ziua de miercuri a fost dedicată muzicii lui Ludwig van Beethoven, în cea de joi, membri ai Big Band-ului Radio România au propus proiectul "Alone Together Jazz Series".

Acorduri fine, armonii eclectice, multă expresivitate și ritmuri calde de jazz au propus pianistul Sorin Zlat, contrabasistul Alexandru Marin și Iulian Nicolau la tobe. Formează Sorin Zlat Trio - ansamblu care fusese selectat de Radio România Muzical pentru a participa la Euroradio Jazz Competition 2020, concurs care nu a mai avut loc din cauza pandemiei COVID19. A fost un program integral cu compoziții semnate Sorin Zlat, pentru că, a afirmat muzicianul, citez: "De ceva vreme, lucrez la un nou album - The land of dreams... Acolo se regăsesc doar compoziții scrise de mine în decursul a trei ani și numele, The land of dreams, a apărut de la numeroasele mele colaborări pe care le-am avut cu muzicieni din România, dar și cu muzicieni internaționali - tărâmul tuturor muzicienilor care pot comunica prin aceeași limbă, muzica."

"Legends" și "Alone together jazz Series" - două evenimente ce nu pot fi ratate la Concertele Radio România Muzical, într-o ediție specială difuzată luni, 30 noiembrie 2020, de la ora 17.00.


Jeanine Costache