Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

Jazzul si folclorul romanesc

Publicat: duminică, 15 Ianuarie 2012
(fragment de interviu)

"Eu ma trag dintr-o familie de la Petre Solcanu Cretu, care era un lautar faimos si probabil ca ramasitele astea de folclor au ramas in mine. Nu le-am cautat, am ramas un muzicant de jazz, dar mi-au venit de la sine, nu le-am cautat ca altii. De fapt cei care le cauta nici nu au valoare, asta am aflat-o acuma mai tarziu.


Muzica trebuie sa vina de la Dumnezeu, o creeaza si tu esti cel care o scoti afara, eventual o si interpretezi asa cum fac eu. Sigur ca muzica romaneasca, aia de jazz pe care am scris-o eu, influenta folclorului, dar trecut prin mintea mea: Jocul Tambalelor - cantecul asta (canta la pian) - vezi, vine, se leaga foarte firesc.


Dumnezeu m-am ajutat. Cand am cantat prin America sau prin alte locuri pe unde am cantat, prin mari hoteluri, prin sali de concert, cu alti muzicanti, totdeauna piesele mele au avut succes din cauza ca... de exemplu, in America m-a ascultat John Lewis, Tommy Flanagan, nu mai spun, am fost la el acasa, am cantat...Toata muzica mea era fresh cum spuneau si bineinteles cantam si muzica de jazz a lor."