Evenimentele săptămânii Înapoi

Între Crăciun și Anul Nou, poate mai mult decât v-ați aștepta - Clasic, jazz & more

Publicat: marți, 22 Decembrie 2015 , ora 17.43

Calmul și căldura Crăciunului încă se mai simt, într-o adiere ce aruncă o amprentă incertă asupra zilelor rămase până la energia și tumultul ce explodează la trecerea dintre ani. Diminețile sunt calme, amiezile mai leneșe, serile mai predispuse către reflecție, către bilanț. Iar traficul de pe străzile aglomerate, ei bine, parcă este puțin mai aerisit.

În orice conjunctură veți fi, acasă, la volan, cu căștile pe urechi plimbându-vă pe stradă, ce-ați spune de un meniu sonor mai aparte, unul în care veți regăsi o serie de nume interpretative pregnante, ca Maxim Vengerov, Itzhak Perlman, Aldo Ciccolini, Murray Perahia, Yehudi Menuhin sau Mstislav Rostropovici? Discuri de colecție ce cuprind o arie stilistică variată, în care își fac loc sonorități baroce luminoase, linii melodice din cele mai faste perioade ale romantismului și pagini din care înțelegem de ce a fost definit clasicismul o perioadă a armoniei, echilibrului și purității formale. Să nu credeți însă că ne oprim aici, uitând de complexitatea unică a jazz-ului, care are puterea de a ne învăța de fiecare dată că libertatea pornește mereu din spirit și că bucuria exersării sale este de cele mai multe ori mai importantă decât un aparent scop rigid, formal și concret. Și nu întâmplător am ales, pentru a exemplifica această idee, maeștri ca Wes Montgomery, Miles Davis, Cvartetul Dave Brubeck și pe Michel Petrucciani. Peste toate acestea, din loc în loc am inserat și câteva mostre incandescente, din zona virtuozității vocale italiene dar și din cea pasională și senzuală, specifică Mexicului și Argentinei.

Toate acestea la Clasic, jazz and more, o emisiune care vă va însoți de luni până joi, pe 28, 29, 30 și 31 decembrie, de la ora ceaiului (17.05 în 28 și 29 decembrie și 17.00 în 30 și 31 decembrie). Vom fi acolo pentru dumneavoastră.

Ioana Marghita