Agenda de concert Înapoi
Horia Andreescu deschide Festivalul 'Musica Kronstadt' la Brașov
Horia Andreescu va dirija Concertul de deschidere al Festivalului Musica Kronstadt 2018 - România 100 la Brașov, pe data de 5 august, de la ora 17 la Biserica Neagră, în care vor putea fi ascultate Dixtuorul de George Enescu, Șase dansuri românești de Bartok și octetul Vertiges de la Lontaneite op.18 de Dan Dediu, compozitor cu statutul de "compozitor în rezidență" al festivalului, alături de Baudime Jam - Franța.
Un al doilea concert va avea loc pe 6 august, de la ora 17, în spațiul Bastionului Țesătorilor, tot sub bagheta lui Horia Andreescu, care va conduce Orchestra "Musica Kronstadt", compusă din cursanții participanți la Academia de la Brașov, cărora li se alătură profesorii care i-au îndrumat. Originalitatea constă tocmai în alcătuirea mixtă profesori-elevi a orchestrei de suflători "Musica Kronstadt", ansamblu care va evolua pe 6 august sub bagheta maestrului Horia Andreescu, nume de rezonanță în arta dirijorală mondială (originar din Brașov) și pe 8 august condusă de Emil Vișenescu, dirijor aflat la debut și profesor în cadrul cursului.
Horia Andreescu mărturisea despre începuturile sale muzicale din Brașov și despre ceea ce îl determină să revină acum aici: "Sunt născut și am copilărit la Brașov. În familia noastră se făcea muzică: tata cânta la vioară și, uneori, împreună cu un prieten pianist, pregăteau serate muzicale la noi acasă. Sora mea mai mică, Florentina, cânta la vioară, eu la pian. A venit momentul intrării la liceu. În acele vremuri erau acceptați 75% copii de muncitori și țărani, adică se trăia într-adevăr în perioadă de Dictatură a proletariatului. În acea toamnă s-a redeschis liceul de muzică de la Brașov. M-am prezentat totuși și am reușit, devenind coleg de clasă (uneori și de bancă) cu Cristian Mandeal. Tata mi-a propus să studiez oboiul cu un excelent muzician al Brașovului, Anselm Honigberger: obosit, pianist, organist, dirijor, un om plin de vitalitate, bun cunoscător de carte și muzică. La concertele filarmonicii el era cel care, atunci când solistul dorea să cânte un bis, trecea de la oboi la pianul așezat pe lateral și acompania impecabil. De altminteri, el făcea parte din familia dr. Honigberger, fire aventuroasă, medic ce a călătorit până în îndepărtata Indie unde, probabil, a fost printre primii europeni acceptați a fi inițiați în tehnicile yogine. Revenind... cum să nu participi la o astfel de bună inițiativă pentru tineri muzicieni, când viața ta muzicală a pornit și în bună parte s-a așezat pe drumurile muzicii tocmai pornind din Brașov/Kronstadt?"
Festivalul Internațional "Musica Kronstadt 2018" - ediția a V-a, ROMÂNIA 100, ediție dedicată centenarului Marii Uniri, aduce la Brașov în calitate de profesori muzicieni de elită, membri ai Duisburger Philharmoniker, Filarmonica "George Enescu", SWR Stuttgart, Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, Ansamblul de Muzică Contemporană din Berlin, Opera Brașov, în perioada 2-9 august. Festivalul oferă publicului brașovean 8 concerte cu intrarea liberă, o Academie de Vară ce presupune masterclass-uri pentru instrumentele de suflat (oboi, clarinet, fagot, corn), cursuri de corepetiție, de muzică de cameră, ansambluri orchestrale de suflători, destinate unui număr de aproximativ 50 de cursanți din România.
Festivalul, fondat de Ludovic Armin Cora, este organizat de Asociația Culturală "Arte Kronstadt, iar co-organizatori ai acestui proiect sunt Institutul Cultural Român București si Lions Club Brașov.
Născut la Brașov, Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.
De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.