Discurile noastre preferate Înapoi

Edin Karamazov - The lute is a song

Publicat: luni, 22 Martie 2010 , ora 14.43

Ca să fiu sinceră, prima dată când am auzit de Edin Karamazov a fost când am ascultat albumul "Songs of the labyrinth", unde lăutistul de origine bosniacă, actualmente stabilit în Croația, cânta alături de vedeta Sting.

Din păcate, nu am fost printre cei care în seara zilei de 10 februarie 2009 au putut să-i asculte live la Sala Palatului din București pe Edin Karamazov și Sting în repertoriu semnat de John Dowland, însă am fost printre primii români care au ascultat discul rezultat din această colaborare, programat de altfel la Radio România Muzical în 21 ianuarie 2008 (emisiunea "Music box", destinată actualității discografice).

În aprilie 2009, Edin Karamazov lansa sub sigla casei Decca un nou disc, primul după faimoasa sa colaborare cu Sting. Este un album eterogen, care reunește piese foarte diverse ca stil și solicită instrumente deosebite din familia lăutei.

Ceea ce impresionează de la primul sunet este fidelitatea tehnică a albumului, capabilă să pună mai bine în lumină măiestria indubitală a lăutistului Edin Karamazov. În fond, poate să fie considerată o îndrăzneală abordarea la lăută a celebrei Toccate și fugi de Bach - cum ai putea să o cânți la lăută fără să-i dezamăgești pe cei care știu cum sună această lucrare interpretată de atotputernica orgă? Și totuși, Edin Karamazov reușește acest lucru destul de greu de imaginat. Ceea ce puteți constata ascultând prima piesă din meniul audio.

Karamazov nu se ferește să-și aducă prietenii din nou alături pe acest disc, așa că îi putem asculta pe Sting, Renee Fleming, Andreas Scholl și interpreta de muzică tradițională macedoneană Kaliopi.

Recunosc că mie cel mai mult mi-a plăcut "Peisaj cuban cu rumbă" de Leo Brouwer (a doua piesă din meniul audio), unde Karamazov cântă la chitară electrică multitrack. O piesă desprinsă parcă din altă lume, mai senină și mai visătoare decât realitatea care ne înconjoară zi de zi.

 Cred că pentru "puriștii" chitarei clasice, acest album poate părea oarecum distonant cu principiile care guvernează în mod tradițional muzica clasică. E într-un fel un colaj de trăiri diverse - la fel de puternice însă și în muzica contemporană, și în cea renascentistă.

Edin Karamazov vede și simte muzica în felul lui personal. Să fi învățat oare asta de la unul dintre profesorii săi, nimeni altul decât Sergiu Celibidache?


Cristina Comandașu