Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Christian Badea aduce la Ateneu un program de muzică vieneză, alături de Simfonia nr. 4 de Robert Schumann

Publicat: joi, 23 Martie 2017 , ora 13.54

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de maestrul Christian Badea, va prezenta în această săptămână, joi, 23 martie, și vineri, 24 martie, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului Român, un program cu lucrări semnate de Anton Webern (Im Sommerwind) și Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 21, în do major, pentru pian și orchestră, KV 467). Solist va fi pianistul spaniol Josu de Soluan.

În partea a doua a programului, va fi interpretată Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120 de Robert Schumann. "E o muzică excepțional de frumoasă, de importantă. Robert Schumann este poate cel mai important compozitor romantic german și, din păcate, nu se face atât de des cât ar trebui să se facă", mărturisea Christian Badea, într-un interviu.

După premiera cu "Tosca" la Opera din Sydney de la începutul acestui an, maestrul Christian Badea, unul dintre cei mai importanți dirijori români de operă, a revenit la București pentru seria de patru concerte de la Filarmonica "George Enescu" în a doua jumătate a lunii martie 2017. Cu o carieră impresionantă, după ce a condus 167 de reprezentații la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, alături de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de operă din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston, dirijorul Christian Badea a semnat până în 2019 și pentru alte noi producții la Opera din Sydney. A lucrat și continuă să colaboreze cu cei mai importanți cântăreti și regizori de operă din lume.

Artistul, născut în București, a pus în scenă în spațiul Ateneului, două spectacole-eveniment cu opera în concert "Parsifal": în mai 2015, a prezentat actul III-lea, după care, în deschiderea stagiunii 2016-1017 a Filarmonicii "George Enescu", cu mijloace tehnice multiple, a condus actul I, din opera lui Richard Wagner. "Parsifal actul I la Ateneul Român" s-a impus, cu siguranță, ca fiind cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016. Christian Badea i-a invitat invitați pe unii dintre cei mai importanți soliști wagnerieni din străinătate: Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry) și Bela Perencz (Amfortas).

Josu de Solaun, născut la 27 octombrie 1981, este câștigătorul Secțiunii Pian a Concursului Enescu din 2014 de la București. A studiat la Manhattan School of Music. A obținut Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum și Marele Premiu la Concursul Internațional de Pian "José Iturbi" (Spania, 2006).

În cadrul Concursului Internațional "George Enescu", ediția din 2014, Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian și vioară de George Enescu "Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român", mărturisea solistul.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun a prezentat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA). Mai mult, Josu de Solaun va înregistra lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records. Este singurul pianist spaniol care a câștigat concursurile Enescu și Iturbi, iar recent a fost invitat la o recepție privată cu Regele și Regina Spaniei la Palatul Regal, după succesul de la concursul din București.

Concert simfonic

Joi, 23 și vineri, 24 martie 2017, 19:00 - 21:00, Sala Mare

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Christian Badea

Solist: Josu De Solaun

Program:

  • Anton Webern
  • Im Sommerwind
  • Wolfgang Amadeus Mozart
  • Concertul nr. 21, în do major, pentru pian și orchestră, KV 467
  • Robert Schumann
  • Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120