Evenimentele săptămânii Înapoi
Deschiderea Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, ÎN DIRECT!
Înapoi la Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth - ÎN DIRECT la Radio România Muzical și Radio România Cultural: e-adevărat, doar pentru un singur spectacol - celelalte trei, Maeștrii cântăreți din Nurnberg, Tannhauser și Walkiria urmând să fie înregistrate și difuzate ulterior - dar cu senzația clară, cel puțin pentru mine, că revenim în sfârșit la viața noastră de dinainte de pademie și cu speranța că mica noastră eliberare de acum, nu va avea un echivalent tranzitoriu, susceptibil de a fi negat mai târziu.
Înapoi așadar, la o oarecare normalitate. Deși, în cazul nostru, "normalitatea" ar fi fost să transmitem toată seria de spectacole - iar dacă nu se întâmplă acest lucru, vreau să știți, nu este din pricina vreunei decizii luate de instituția noastră ci, aceasta a fost "oferta" coproducătorului festivalului, Bayerischer Rundfunk; și ... "normalitate" ar fi fost, de asemenea, să avem invitați - ceea ce, deocamdată, din nou nu se poate. Aștept ca vremurile dealtădată să revină însă. Acele vremuri care au adus în studioul RRM pentru a comenta transmisiunile directe de la Bayreuth, invitați precum: acad. Răzvan Theodorescu și eseistul Andrei Pleșu, criticul literar Valeriu Râpeanu și muzicologul Ada Brumaru, compozitorul Costin Cazaban și istoricul Bogdan Tătaru-Cazaban, tenorii Ludovic Spiess și Cornel Stavru, dr.Stephan Poen și muzicologul Irina Paladi, etc.
Deschiderea Festivalului de la Bayreuth - fără "covor roșu" dar, pentru întâia oară invitată, o femeie-dirijor
Nici la Bayreuth nu se poate vorbi de o "normalitate" deplină, cu toate că festivalul se va ține. Căci, dintre cele 1937 de locuri ale Festspielhaus, doar 900 vot fi ocupate; pauzele lungi dintre acte, de câte o oră, se vor scurta drastic, fără să se știe deocamdată dacă publicului i se va permite să părăsească sala de spectacol; iar la intrare, oaspeților oficiali, nu li se va așterne, nici măcar "covorul roșu" ...Cu ce poate semăna - în asemenea condiții, templul muzicii lui Wagner și al wagnerienilor? În niciun caz cu Walhalla, ci mai degrabă, cu tărâmul nibelungilor...
Și totuși, există spectacolul wagnerian, există muzica lui Wagner: care pot spori cu lumina speranței tot ceea ce acum pare a fi pierdut. Iar această "lumină" este purtată de cuplul regizor-dirijor, Dmitri Tcherniakov (51 ani) - Oksana Lyniv (42 ani, FOTO), căruia i-a fost încredințată producția operei Olandezul zburător cu care se va deschide ediția din această vară a Festivalului "Richard Wagner" de la Bayreuth. Tcherniakov, un regizor convins că poți să-l înțelegi pe Wagner, numai dacă ai jertfit pe altarul lui, "carne din carnea ta și sânge din sângele tău"; iar Lyniv, prima femeie-dirijor invitată la Bayreuth, care a declarat într-un interviu: "în toate libretele sale, Wagner s-a arătat extrem de suportiv cu femeile; ceea ce mă face să cred că ar fi mândru să vadă acum, după 140 de ani de la dispariția sa, o femeie reinterpretându-i minunata sa muzică..."
Din distribuția spectacolului Olandezul zburător cu care se va deschide duminica, 25 iulie, ediția 2021 a Festivalului R. Wagner de la Bayreuth fac parte: John Lundgren (Olandezul), Asmik Gregorian (Senta), Eric Cutler (Erik) și Georg Zeppenfeld (Daland).