Agenda de concert
Înapoi
Concertul pentru două piane de Mozart în interpretarea legendarului duo pianistic Katia și Marielle Labèque, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, pe 5 și 6 iunie, la Ateneul Român

Mai sunt puține bilete disponibile doar pentru concertul de vineri, 6 iunie, pe www.oveit.com sau direct la linkul https://oveit.com/hub/event/concert-simfonic-jz6VpQzw, iar întregul calendar al Stagiunii 2024/2025 poate fi văzut aici https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente.
Celebrele Katia și Marielle Labèque au concertat alături de cele mai prestigioase orchestre din lume, precum Berliner Philharmoniker, Bayerischer Rundfunk, Boston Symphony, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra și nu numai. La invitația Filarmonicii din Paris pentru un "Weekend" special, atenția s-a concentrat asupra proiectelor Amoria, Invocations și asupra noului lor proiect pentru două chitare și două piane, realizat împreună cu David Chalmin și Bryce Dessner, care include o piesă scrisă pentru ei de Thom Yorke, intitulată Don't Fear the Light, cu Thom Yorke ca invitat special. CD-ul lor, Sonic Wires, a fost lansat în octombrie 2024. Peste 33.000 de melomani au luat parte la concertul de gală de la Waldbühne din Berlin susținut împreună cu Filarmonica din Berlin și Sir Simon Rattle, eveniment disponibil pe DVD și produs de EuroArts. Concertul Vienna Summer Night de la Palatul Schönbrunn a atins audiențe record, cu peste 100.000 de spectatori și peste 1.5 milioane de telespectatori.
Gabriel Bebeșelea este considerat "unul dintre cei mai talentați dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, septembrie 2011). Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii George Enescu, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. Bebeșelea este și Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca, din anul 2016. A fost numit Dirijor Principal al Operei din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.
Programul concertelor cuprinde Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183, Concertul în mi bemol major pentru două piane și orchestră, KV 365 de Mozart și Simfonia nr. 10, în re major, D 936A - p.a.r. de Schubert.
Simfonia nr. 25 în sol minor, KV 183 de Wolfgang Amadeus Mozart
Compusă la doar 17 ani, această lucrare impresionează prin intensitatea expresivă și caracterul dramatic. Este adesea considerată un predecesor stilistic al simfoniilor beethoveniene, prin tensiunea emoțională și forța tematică.
Concertul în mi bemol major pentru două piane și orchestră, KV 365 de Wolfgang Amadeus Mozart
Scris pentru a fi interpretat alături de sora sa, Nannerl, acest concert reflectă vivacitatea și echilibrul specific creației mozartiene târzii. Cu influențe franceze și italiene, cele două piane se angajează într-un dialog plin de grație și expresivitate.
Simfonia nr. 10 în re major, D 936A (versiune completată de Brian Newbould) de Franz Schubert
Descoperită abia în ultimele decenii ale secolului XX într-un dosar cu manuscrise aflat la Viena, partitura a fost reconstruită și orchestrată de muzicologul britanic Brian Newbould, pe baza schițelor compozitorului. Prezentată acum în premieră în România, această simfonie oferă publicului o rară ocazie de a descoperi un Schubert târziu, aflat într-o căutare stilistică profundă și revelatoare.