Discurile noastre preferate
Înapoi
Concerte de Mozart cu ansamblul ''Anima eterna''

Prezentarea acestui disc poate începe cu afirmația că albumul a fost distins cu un Diapason d'or ceea ce spune deja foarte multe despre acest proiect dezvoltat de ansamblul belgian Anima Eterna, rezident al Concertgebouw din Bruges. Și, desigur, foarte mult i se datorează și dirijorului acestui ansamblu, Jos van Immerseel.
Anima Eterna este un ansamblu care propune interpretarea pe instrumente originale, recrearea modalității de interpretare din epoca în care a trăit compozitorul. Cele mai multe dintre formațiile orientate astfel stilistic abordează de obicei muzica barocă, cea mai propice pentru astfel de recreeri, însă Anima Eterna abordează mai ales muzica clasică, adică opusuri create de Mozart, Beethoven, și chiar cea romantică, în special franceză. Privind discografia lor, apărută la casa franceză Zig Zag Territoires, constatăm că din 2002 până în prezent, Anima Eterna a lansat nu mai puțin de 10 discuri cu muzica lui Mozart, majoritatea lor în 2006, când s-au împlinit 250 de ani de la nașterea compozitorului. Cel mai recent disc al ansamblului Anima Eterna a apărut în ianuarie 2010 și cuprinde Simfonia Fantastica de Hector Berlioz.
Este interesant și faptul că Anima Eterna nu înseamnă un ansamblu obișnuit, ci unul care lucrează pe bază de proiect (un termen foarte la modă în lumea contemporană a businessului, care iată, dă rezultate și în domeniul muzicii), ceea ce înseamnă că membrii formației se strâng de 5-6 ori pe an cu scopul precis de a înregistra pentru un CD nou sau de a susține un turneu de concerte.
Jos van Immeseel este alt personaj interesant care apare pe acest disc. Născut la Anvers, a studiat pianul, orga, clavecinul și dirijatul de orchestră. În prezent, în calitate de solist, este dedicat interpretării pe piane istorice, colecția sa de astfel de instrumente fiind una impresionantă, asemenea și discografia: 80 de discuri. Jos van Immerseel este și cel care coordonează colecția "Anima Eterna" - proiect din cadrul casei Zig Zag Territoires în cadrul căreia au apărut discurile anunțate mai sus.
Așadar, pe discul prezentat acum, apărut în februarie 2006, trei concerte de Mozart: nr.10 KV 365 pentru 2 piane și orchestră, KV 299 pentru flaut, harpă și orchestră și KV 447 pentru corn și orchestră.
Toți soliștii - pianiștii Jos van Immerseel și Yoko Kaneko, flautistul Frank Theuns și harpista Marjan Haer, cornistul Ulrich Hubner - cântă pe instrumente care recreează originale care puteau fi ascultate în vremea lui Mozart: pianele lui Anton Walter (creatorul modelului de pian vienez), flautul lui germanului Grenser, harpa Erard, un corn natural din a doua jumătate a secolului XVIII-lea, fabricat, se pare, de vienezul Joseph Huschauer și conservat într-un muzeu de fundația Schloss Eutin.
Recunosc că toate aceste aspecte, chiar dacă impresionante pentru cei care iubesc poveștile din spatele interpretărilor, nu m-ar fi putut face să consider că rezultatul final ar fi unul mai bun, așa că am ascultat acest CD ca pe un oricare altul, cu o interpretare "normală".
Rezultatul însă este într-adevăr demn de un Diapason d'or: există atâta căldură, atâta strălucire, o atât de profundă înțelegere a muzicii lui Mozart, copil și matur în același timp, vesel și trist, comic și tragic... Un Mozart privit prin prisma timpului său, atât de actual și astăzi.
Și drept exemplu, în meniul audio, partea întâi din Concertul pentru două piane și orchestră și partea a treia a Concertului pentru corn și orchestră.