ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert inaugural - Cristian Măcelaru, dirijor șef al Orchestrei Radiodifuziunii Germane din Köln

Publicat: marți, 7 Aprilie 2020 , ora 17.42

În 6 septembrie 2019 muzicianul român a dirijat primul concert în noua sa calitate la conducerea ansamblului german, un program cu opusuri vocal-simfonice semnate de Mahler și Dvorak.

Recent distins cu un premiu Grammy la categoria 'Cea mai bună interpretare instrumentală solo' pentru albumul Wynton Marsalis - o colaborare cu violonista scoțiană Nicola Benedetti și Orchestra Simfonică din Philadelphia - Cristian Măcelaru este un dirijor cu o absolut uimitoare ascensiune în carieră, după ce anul trecut era anunțată numirea sa ca succesor al lui Jukka-Pekka Saraste la conducerea acestei Orchestre a Radiodifuziunii Germane de Vest (orchestra WDR) din Köln.

Același Cristian Măcelaru reapărea în atenția internațională toamna trecută, odată cu un anunț surpriză pentru scena muzicală franceză, după cum comentau cronicarii Le Figaro numirea tânărului dirijor român, de doar 39 de ani, ca viitor director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, un mandat care va începe din stagiunea 2021-2022. Este o numire care confirmă renumele lui Cristian Măcelaru, ca unul dintre marile nume ale baghetei de astăzi, un dirijor care s-a făcut remarcat printr-o carismă extraordinară, o abilitate de a stabili o relație foarte apropiată cu fiecare dintre instrumentiștii orchestrelor pe care le dirijează, dar și mare flexibilitate și o capacitate fenomenală de a se adapta oricărui program, oricărui tip de repertoriu, de la baroc, clasic, la contemporan. Cristian Măcelaru este și director al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, începând cu stagiunea curentă.

Să amintim prezența sa toamna trecută, la București, în Festivalul Enescu, atunci când l-a înlocuit în ultimul moment pe regretatul dirijor Maris Jansons la pupitrul Orchestrei Regale Concertgebouw, de altfel așa s-a și lansat, într-un fel, între numele sonore ale podiumului dirijoral internațional, în 2012, când îl înlocuise cu același succes pe marele Pierre Boulez la conducerea Orchestrei Simfonice din Chicago. Între timp, cariera sa va urma una dintre cele mai rapide ascensiuni între starurile scenei clasice contemporane.

Radio România Muzical transmite săptămâna aceasta înregistrarea concertului care a deschis, în mod oficial, în 6 septembrie toamna trecută, prima stagiune a lui Cristian Măcelaru în calitate de dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Köln. Au fost aplaudați, sub bagheta sa, pe scena Filarmonicii din Köln, soprana slovacă Simona Houda-©aturová și baritonul german, de origine ungară Michael Nagy. În program, Simfonia a IV-a în Sol major de Gustav Mahler și Te Deum op. 103, muzica lui Antonin Dvorak în care li se alătură Corul Radiodifuziunii Bavareze și Corul Radiodifuziunii Germane din Köln.

De ascultat integral vineri, 10 aprilie 2020, de la ora 15:30, în emisiunea "Concerte de 5 stele"!
Ana Voinescu