Discurile noastre preferate
Înapoi
Chopin cu pianistul Boris Berezovski

A-l asculta pe Boris Berezovski interpretând Chopin este cu adevărat o provocare, pentru că tipul acesta de repertoriu pare să fie mai curând nepotrivit pentru tipul de pianist care este Boris Berezovski.
În iunie 2007, Boris Berezovski a înregistrat pentru casa franceză Mirare cele două concerte pentru pian și orchestră de Frederic Chopin, înregistrări lansate pe piața internațională în ianuarie 2008.
În vârstă de 41 de ani, Boris Berezovski este indubitabil unul dintre cei mai importanți pianiști ai contemporaneității noastre, a cărui artă de altfel am putut să o admirăm și noi românii, cel mai recent în 2007, cu ocazia Festivalului Enescu.
Boris Berezovski este câștigător al Concursului Internațional Ceaikovski de la Moscova - dată fiind dificultatea acestui concurs, un premiu este un adevărat "pașaport" pentru consacrarea internațională. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Boris Berezovski, care a cântat deja în compania celor mai importante orchestre și dirijori ai momentului.
Așa cum era poate de așteptat (deși nu obligatoriu), Boris Berezovski este un maestru al repertoriului rus, așa încât a-l asculta interpretând Chopin nu putea decât să-mi trezească curiozitatea: în fond, muzica lui Chopin este atât de diferită de cea a marilor romantici ruși...
Recunosc că atunci când ascultam cele două concerte pentru pian și orchestră, citeam și unul dintre volumele Ioanei Pârvulescu, "Întoarcere în secolul XXI". Și în mod ciudat, titlul acestei cărți cred că definește stilul interpretativ pe care îl propune Berezovski pentru concertele lui Chopin. O versiune foarte celebrală, cu perfecțiunea tehnică cu care el deja și-a obișnuit publicul, o versiune foarte departe de ceea ce am putea numi o interpretare romantică. Și cu toate acestea, o versiune nu lipsită de emoție, o emoție specifică nouă, cei care trăim în acest frământat veac XXI.
Și dacă Boris Berezovski reușește să fie convingător, abordând un stil destul de departe de ceea ce în mod tradițional numim stilul chopinian de interpretare, în ceea ce privește Ensemble Orchestral de Paris, dirijor John Nelson, aș ezita să spun că reușesc să fie la fel de convingători - pe alocuri, tușe îngroșate, atacuri prea puțin subtile.
În orice caz, ne aflăm în fața unui disc care ne dă de gândit, măcar în ceea ce privește stilistica interpretării chopiniene în secolul XXI. Ascultați ultimele două părți ale Concertului nr.2 și veți înțelege la ce mă refer.