Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Cecilia Bartoli - Norma de Vincenzo Bellini: Seara de operă, 18 mai 2013

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 16.02

"NORMA" cu: Cecilia Bartoli, Sumi Jo, John Osborn, Michele Pertusi, Liliana Nikiteanu, Ansamblul "La Scintilla" și dirijorul Giovanni Antonini (DECCA, mai 2013)

Integrala realizată în Studiourile Casei de discuri DECCA cu opera lui Vincenzo Bellini "Norma" - și prezentată în avanpremiera lansării ei la "Seara de operă" - are în primul rând un sound cu totul diferit de ceea ce am ascultat ca fiind "Norma" până acum. Este sound-ul conferit de sonoritatea unui ansamblu de instrumente vechi ("La Scintilla", din Zurich) și de unicitatea interpretării Ceciliei Bartoli; un sound pretins de fapt de noua ediție critică a partiturii belliniene - semnată de muzicologul Maurizio Biondi și dirijorul Riccardo Minasi - și garantat de aceștia ca fiind cel mai apropiat de Sound-ul original al Normei; un sound - ușor frust, dar împlinit de minunate fiorituri și cadențe vocale, precum și de o agogică de mare rafinament.

Cecilia Bartoli - în "Norma" - este... Cecilia Bartoli!

Restul distribuției: Sumi Jo - Adalgisa, John Osborn - Pollione, Michele Pertusi - Oroveso, Liliana Nikiteanu - Clotilde ș.a. - gravitează consonant cu vocea și stilul ei.

Este o integrală ce plasează - în mod clar - "Norma" în centrul tradiției belcantiste, realizată cu pasiune și respect.

Luminița Arvunescu