Agenda de concert Înapoi

'CÂNTECELE UNIRII' - concert dedicat Centenarului României, la Sala Radio! -

Publicat: joi, 18 Octombrie 2018 , ora 14.46

Cu prilejul aniversării Centenarului României, CORUL ACADEMIC RADIO vă invită joi, 25 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio, la un concert extraordinar intitulat "Cântecele Unirii". Evenimentul se va desfășura simbolic în data în care este sărbătorită anual și Ziua Armatei Române. Sub conducerea muzicală a dirijorului CIPRIAN ȚUȚU, Corul Academic Radio vă propune un program emoționant, ce reunește creații culte sau de inspirație folclorică, cântece patriotice celebre, lucrări care evocă personalități sau momente-cheie din istoria României.

Printre piesele pe care le veți asculta se numără: fragmente din opereta Crai Nou și E scris pe tricolor UNIRE - Ciprian Porumbescu, Trompetele răsună - Gavriil Musicescu, Treceți batalioane române Carpații, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie! - Constantin Constantinescu, Hora Unirii - Alexandru Flechtenmacher ș.a. Aranjamentele sunt semnate de Ioan Dobrinescu.

Evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri se va desfășura cu participarea soliștilor Olga Murariu Caia, Grazziela Frangulea, Cristian Paraschiv, Aurel Frangulea, Cristian Ruja, Ciprian Cucu și cu acompaniamentul pianistei Carmen Săndulescu. Concertul va fi prezentat de actrița Claudia Motea.

În 25 octombrie Corul Academic propune publicului și ascultătorilor radio o călătorie în timp, în istoria poporului român, prin intermediul muzicii corale. Intitulat Cântecele Unirii, concertul nostru are o dublă semnificație: aniversarea a 100 de ani de la întemeierea României Mari, dar și celebrarea zilei armatei române. Manifestarea aduce în atenția publicului vechi cântece patriotice și revoluționare românești, aranjamente corale de inspirație folclorică, dar și creații culte în primă audiție, promovând în chip simbolic tematica unirii prin cântul coral. (Ciprian Țuțu - dirijorul Corului Academic Radio)

Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Brașov, a absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală). În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, iar în anul 2015 a absolvit cursurile postdoctorale din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având ca temă de cercetare Vocea umană și implicațiile ei în interpretarea corală contemporană.

Din anul 2000, Ciprian Țuțu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din țară și străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii "Dmitri Șostakovici" din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de J.S. Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană - oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi.

Din anul 2012, ocupă și funcția de maestru de cor la Opera Brașov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituției în peste 100 de spectacole. De asemenea, Ciprian Țuțu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015 un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere.

Concertul înregistrat va fi difuzat vineri, 2 noiembrie, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.