Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Bach cu violonista Janine Jansen - Music box, 3 noiembrie 2013

Publicat: duminică, 3 Noiembrie 2013

Începând din noiembrie, vom avea întâlnire cu discurile noi de două ori pe săptămână, pentru că ediția de luni, ora 19, va putea fi reascultată și duminica, de la ora 13.20.

Însă calitatea înregistrărilor pe care vi le propun în cadrul emisiunii Music box rămâne aceeași, ca și faptul că numai aici aveți acces la cele mai noi discuri apărute pe piață, unele dintre, posibil de ascultat chiar în avanpremiera sau concomitent cu lansarea lor internațională.

Discul pe care vi-l propun astăzi a fost lansat chiar lunea aceasta, în 28 octombrie 2013: lucrări de Johann Sebastian Bach interpretate de violonista olandeză Janine Jansen alături de prietenii săi. Un disc despre care s-a spus că reprezintă un Bach pentru era digitală pe care o trăim: referire în primul rând la calitatea tehnică excepțională a înregistrărilor, dar și la faptul că special pentru itunes, a fost realizat o versiune masterizată de MP3 care sună la fel de bine ca originalul înregistrat în studio. De altfel, trebuie reamintit că Janine Jansen este o adevărată vedetă a muzicii clasice pe itunes. Discul ei cu anotimpurile de Vivaldi este în topul vânzărilor de muzică clasică pe itunes și în prezent, ceea ce a determinat casa de discuri cu care Janine Jansen colaborează, Decca, să gândească de la început proiecte speciale pentru itunes.

Eu am ascultat cu deosebit interes discul propus astăzi, nu neapărat pentru că a fost prezentat drept Bach pentru era digitală, ci pentru că sunt, recunosc, o admiratoare a violonistei Janine Jansen, care la 35 ani se poate lăuda cu niște realizări pe care alții nu le au nici măcar până la finalul carierei lor.

O admir pentru că reușește să cânte orice repertoriu cu o nuanță personală, indiferent cât de veche sau cunoscută ar fi partitura abordată: Bach este pentru ea un prilej de expunere a unui tip de discurs pe care-l găsim rar: nu este nici o reconstrucție, nici o reinterpretare - în sensul că Jansen nu cântă nici ca o violonistă specializată în muzică barocă, însă nici ca un violonist care abordează Bach prin prisma universalității sale. La Janine Jansen auzim o versiune extrem de proaspătă și de vie a muzicii bachiene, cu mici licențe și fiorituri într-un autentic stil rapsodic baroc. Sau un dialog emoționant cu partenerii săi, așa cum se întâmplă în Concertul în do minor pentru vioară, oboi și orchestră de Bach. Soliști: Janine Jansen și Ramon Ortega Quero, dublu laureat la premiile Echo.

Alături de acest concert și cele două concerte bachiene pentru vioară și orchestră, discul include și două lucrări camerale bachiene, interpretate de Janine Jansen în compania tatălui ei, clavecinistul Jan Jansen: Sonatele nr.3 și 4.

Cristina Comandașu