Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu lutistul Caius Hera
Președintele asociației „Festivalul Baroc Timișoara” vorbește despre istoricul seriei de evenimente și despre ediția actuală.
În perioada 14-20 octombrie, se desfășoară a VIII-a ediție a Festivalului Baroc Timișoara. Cum ați descrie parcursul festivalului, de la prima ediție, până acum?
Festivalul Baroc Timișoara este organizat de către asociația noastră, încă din anul 2012 cu sprijinul Primăriei municipiului Timișoara și a Casei de Cultură a municipiului Timișoara. Este un festival unic în felul lui în peisajul cultural timișorean. Ne-am axat în mod special pe muzica barocă. Avem invitați din țară și din străinătate, din Belgia, din Franța, din Italia, din Elveția. Vor prezenta repertorii inedite, care nu prea se cântă în sălile de concerte moderne, pe instrumente de epocă. Rockinson Smith este fostul meu maestru de la Scola Cantorum Basiliensis din Basel, Elveția și cu dânsul am studiat timp de doi ani de zile acolo, în 2007 și 2008 și mi-am dorit de foarte mulți ani să găsesc o oportunitate să-l invit în orașul nostru, să prezinte publicului un recital. Am avut noroc să accepte această invitație și anul trecut. Deci este la cea de-a doua participare în cadrul festivalului nostru. Anul acesta va interpreta un repertoriu absolut inedit, în sensul în care, a transcris pentru lăută renascentistă câteva pagini din repertoriul secolului XX, alături de câteva partituri din secolele XVI, făcând în acest fel o trecere în revistă a repertoriului muzical pe o perioadă de 400 de ani de zile și ne bucurăm că avem ocazia să-l ascultăm pentru prima dată în Timișoara în această formulă.
Cum ar putea fi descris publicul-țintă al festivalului?
Luna octombrie este reprezentată printr-o explozie de cultură în orașul nostru, publicul este foarte diversificat. Sunt oameni care vin la toate evenimentele Asociației Festivalul Baroc Timișoara, dar în decursul anilor, din 2012 până anul acesta am avut mari suprize în ceea ce privește participarea publicului. Avem public de toate vârstele. Profesori de la Conservator, care sunt interesați de acestea, plus studenți de la Conservator, uneori și de la Liceul de Muzică, absolut neașteptat, tot timpul este într-o continuă schimbare acest aspect.