Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristian Măcelaru - la pupitrul Orchestrei Halle

Publicat: joi, 20 Noiembrie 2014 , ora 15.03

Cristian Măcelaru, dirijor pe care îl veți putea urmări în 28 noiembrie 2014 pe scena Sălii Radio, va evolua joi, 20 noiembrie, la pupitrul Orchestrei Halle. Solistul concertului susținut la Royal Concert Hall din Nottingham va fi Francesco Piemontesi, cel care va interpreta Concertul nr. 2 op. 19 în Si bemol major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven. Programul concertului dirijat de Cristian Măcelaru va fi completat de lucrări semnate Antonin Dvorak și Bela Bartok.


În această seară dirijați Orchestra Halle. Cum a apărut invitația de a conduce acest ansamblu?

Invitația a apărut printr-o cunoștință cu care am colaborat la Chicago, cu Orchestra Simfonică de acolo și care cunoaște Orchestra Halle. Ansamblul, după cum știți, e de o calitate superioară și am fost foarte încântat nu numai de pregătirea lor profesională imediată, dar și de felul în care au tratat repetițiile și lucrul pe care l-am avut. Sunt, după cum am spus, foarte impresionat.


Solistul concertului din această seară este Francesco Piemontesi. Câteva cuvinte despre întâlnirea cu acest pianist…

Este pentru prima dată când îl întâlnesc pe Francesco și, iarăși, am rămas plăcut impresionat. Este un tânăr cu o experiență mare și cu o înțelegere a muzicii lui Beethoven chiar foarte aparte. Îmi place gândirea lui a acestei muzici. După cum știți, Concertul nr. 2 pentru pian pe care-l cântă este primul dintre concertele pe care le-a scris acest compozitor, deci este într-un stil al unui Beethoven tânăr. Și, îmi place faptul acesta, că Francesco tratează în acest fel concertul, foarte elegant.


La sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact vineri, 28 noiembrie, veți urca pe scena Sălii Radio pentru a conduce Orchestra Națională Radio. Ce așteptări aveți de la acest concert?

Ca de fiecare dată când vin la Orchestra Radio, în Sala Radio, aștept cu mare bucurie să-i văd pe toți cei care-și doresc să își îmbunătățească viața prin a experimenta muzica pe care o interpretăm și mă bucur de fiecare dată când văd că tot mai mulți vin la concerte. Aceasta înseamnă că lucrul pe care îl facem, ce dorim să dăm oamenilor în sală, este un produs bun, un lucru bun care vorbește inimilor melomanilor, dar și celor care poate că nu cunosc muzica clasică atât de bine, dar vor să o cunoască cu mai multă intimitate. De aceea mă bucur când văd că tot mai mulți oameni vin și sper și aștept ca același lucru să fie și de această dată.

Interviu realizat de Lucian Haralambie