ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Andres Segovia - Interpretul zilei de 21 februarie la Arpeggio

Publicat: vineri, 16 Februarie 2018 , ora 14.20
Pe 21 februarie 1893 se năștea la Linares, în Spania, unul dintre cei mai valoroși și mai longevivi artiști ai scenei concertistice internaționale - chitaristul Andres Segovia. Considerat cel mai bun interpret la chitară al secolului 20, Segovia a reușit să așeze acest instrument într-o poziție privilegiată în tabloul instrumentelor soliste, demonstrându-i potențialul tehnic și expresiv. Deși a studiat în copilărie pianul și violoncelul, nimeni și nimic nu a reușit să-i deturneze interesul pe care îl avea pentru chitară, care la acea vreme nu se bucura de o reputație tocmai bună, fiind asociată doar cu atmosfera muzicală a cafenelelor. Și pentru că nu și-a găsit nici profesorul potrivit, Segovia a devenit un autodidact al chitarei, bazându-și tehnica pe propriile sale intuiții.

Muzicianul a susținut primul său concert public în anul 1909 în perioada în care era student la Institutul Muzical din Granada. Din 1916 a început să apară pe scene din Barcelona, iar mai apoi din Madrid. În anul 1924, faima sa a trecut granițele Spaniei, grație unui concert susținut la Paris, prin care și-a câștigat binemeritata reputație artistică.

Segovia a îmbogățit repertoriul chitarei cu peste 150 de transcripții ale unor lucrări originale pentru lăută, vihuelă și clavecin ale unor autori precum Couperin, Rameau sau J.S.Bach. De asemenea a încurajat compozitorii secolului 20 să scrie lucrări dedicate chitarei: Mario Castelnuovo Tedesco, Alfredo Casella, Heitor Villa Lobos, Joaqui Turina, Manuel Ponce și Albert Roussel se numără printre aceștia.

Arpeggio, 21 februarie 2018, ora 10.00


Monica Isăcescu