Colectia de Jazz - Jazz in Romania Înapoi

Acasa la colectionari - Ion "Pitty" Vintila

Publicat: luni, 20 Februarie 2012
Va invit sa-l cunoasteti pe Ion "Pitty" Vintila de la Cluj.

Medic si muzician, pianist de jazz, posesor a unei impresionante colectii de discuri, carti despre jazz, partituri si autografe ale unor mari jazzmeni sau critici muzicali americani cu care domnul Vintila chiar a stat de vorba.


Daca i-as spune Dr.Jazz ati zice ca este o ironie, dar Pitty Vintila si-a dedicat cu adevarat viata muzicii si medicinei deopotriva, asa ca, fara a exagera, putem spune ca este si doctor in jazz: pianist cu un mare rafinament armonic, excelent cunoscator al istoriei jazzului, colectionar de jazz.


Despre intalnirile cu Willis Conover, Thelonious Monk, despre prietenia cu Johnny Raducanu, despre concertele sustinute in cluburile din Cluj sau despre jazzul in anii '60, in Romania, ne-a povestit Pitty Vintila cu ocazia interviului realizat in noiembrie 2011. Emisiunile care i-au fost dedicate contin fragmente de interviu, materiale audio din colectia "Pitty Vintila" (care va intra in curand in circuit public), precum si documente din fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane (inregistrari cu Iancsy Korossy si Johnny Raducanu).

Si, printr-o fericita coincidenta, 24 februarie este si ziua de nastere a domnului Ion "Pitty" Vintila, ocazie de a-i ura la Colectia de Jazz "La Multi Ani", multa sanatate, viata fericita alaturi de familie si tot atata entuziasm pentru promovarea jazzului si transmiterea acestei frumoase pasiuni muzicale catre tanara generatie.


In 30 ianuarie 2012 a aparut si un articol in ziarul Adevarul de Cluj despre activitatea domnului Pitty Vintila in promovarea jazzului:

"Pitty Vintila transmite jazz pe tot globul din sufrageria sa"



Secvente video:

1) Amintiri despre Johnny Raducanu (I)


You need Flash player 9 to play this

2) Amintiri despre Johhny Raducanu si Jancsy Korossy (II)


You need Flash player 9 to play this


3) Pitty Vintila canta la pianul sau Grotrian Steinweg



You need Flash player 9 to play this

4)
Intalnirea cu Thelonious Monk; Despre alti pianisti valorosi din istoria jazzului;


You need Flash player 9 to play this


Au realizat materialele video:

Regizorul si directorul de imagine Dan Curean din Cluj
Montajul video: Stefan Buzoianu
Prelucrarea coloanei sonore: Andrei Petre-Tatu