

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' - finalişti ai concursului de desene pentru copiii din învățământul primar
-Vă felicit, doamna profesor Alexandrina Bradea. Două eleve ale dvs. desenează frumos şi sunt finalistele concursului iniţiat de Radio România Muzical în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică".
-Da, am avut bucuria ca Daniel Milencovici, profesorul nostru de muzică, să ne informeze despre acest concurs; copiii au fost deosebit de încântaţi când au auzit de acest proiect şi au realizat, consider eu, desene frumoase cu care, într-adevăr, au şi câştigat participarea în finală. Sper că au reuşit fetele să surprindă ideea compozitorului.
"Eu mă numesc Diana Mihaela Alexandru. Pozele de pe internet m-au inspirat să fac un desen. Muzica este foarte frumoasă şi, într-adevăr, toată lumea o cântă."
Ce muzică te-a inspirat?
"O serenadă."
A cărui compozitor?
"Mozart. Planşa mea expune un prinţ care vine la o prinţesă la balcon şi-i cântă o serenadă, pe cal."
Felicitări! Colega ta se numeşte…
"Ioana Boitoş."
Cum te-a inspirat Mica serenadă mozartiană? Ce-ai desenat?
"Un domn care stătea jos şi o doamnă care stătea pe o bancă. Şi domnul avea o floare pentru doamnă."
Şi-ai văzut lucrarea pe site?
"Da."
E important să se întâlnească desenul cu arta muzicii?
"Da."
De ce?
"Pentru că desenul e legat de o muzică."
-Aţi fost învăţătoarea Teodorei Balaş. În 2016 a participat în concursul cu desene din campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Doamna profesor Roxana Petrescu, cum a înţeles Teodora acest exerciţiu artistic?
-Teodora Balaş este un copil excepţional, talentat la desen, dovadă că părinţii au şi înscris-o în cadrul unui liceu de arte plastice."
Cum a primit Teodora provocarea aceasta artistică, să pună pe hârtie ceea ce audia în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică", un fragment din Mica serenadă mozartiană?
"Domnul profesor de muzică Milencovici a îndrumat-o să asculte câteva piese muzicale şi, în urma acestor piese, să-şi facă o idee despre ceea ce dorea muzicianul să transmită. A primit cu braţele deschise această provocare, a fost încântată de premiul acordat şi, în urma premiului oferit, ea a fost în acea tabără organizată de Radio România Muzical la Azuga, unde s-a simţit foarte bine."
Este important ca acest proiect să ruleze şi la clasele primare?
"Este important să ruleze şi este important ca profesorul de la clasă, indiferent că este învăţător, că este profesor de muzică, de limbi străine să îşi dea seama din timp de talentul fiecărui copil."
-Doamna profesor Nadina Ostrofeţ, aţi fost doamna învăţătoare pentru Maria Tudorică atunci când, în 2016, a desenat în campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică", iar planşa ei a promovat în finală. Este finalistă a concursului iniţiat de Radio România Muzical în cadrul campaniei. Vă aduceţi aminte de momentul acela de emoţie, când Maria a desenat inspirată de o anumită lucrare?
"Îmi amintesc foarte bine şi îmi amintesc cu drag de acest copil pentru că e un copil deosebit şi un copil inteligent şi creativ. Ideea care a venit din partea domnului profesor Daniel Milencovici a fost primită cu mare încântare de către copii. Tocmai din această cauză am şi reuşit să realizăm mai multe lucrări frumoase. Dar cea a Mariei a fost selectată şi a fost deosebită."
Veţi continua să faceţi parte din proiect?
"Da, cum să nu! Cu plăcere!"
-Elevă talentată, Maria Tudorică de la Liceul Jean Louis Calderon din Timişoara, a desenat în cadrul campaniei "Ascultă 5 minute de muzică clasică", inspirată de o lucrare muzicală. Îţi mai aduci aminte ce există pe planşa ta care a promovat în finală?
"Am desenat Mica serenadă de Mozart."
Şi cum arată desenată Mica serenadă de Mozart?
"Păi, l-am desenat pe Mozart până la jumătate, de la faţă până la jumătatea corpului. Era cu o vioară în mână şi cânta. Şi se vedeau şi câteva note muzicale."
Şi ce ştiai despre Mozart în momentul respectiv?
"Că a creat opera Nunta lui Figaro, a scris multe concerte. Se leagă toate - desenul şi muzica. Transmit ceva omului care cântă şi desenează în acelaşi timp."
Mulţumiri partenerilor proiectului:
|
Mulţumiri sponsorului concursului pentru elevi:
|
||