Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică - ecouri de la Școala gimnazială Orizont din București

Publicat: luni, 25 Martie 2019 , ora 11.31
 


"Eu ascult muzică clasică pentru că mă liniștesc și mă destind foarte mult. Le recomand și altora care nu ascultă muzică clasică să asculte de-acum. Este ceva diferit față de muzica pe care majoritatea oamenilor o ascultă și îmi place foarte mult."

Săptămâna aceasta, am vizitat Școala Gimnazială nr. 193 "Orizont" din București, pentru a sta de vorbă cu participanții la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică. Cele 5 minute de muzică clasică pot fi ascultate în școlile din România, începând din 2014, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. La întâlnirea cu elevii am fost alături de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului. Aceasta le-a prezentat copiilor ideile ce stau la baza celor 5 minute de muzică clasică și i-a implicat pe micii interlocutori în dezbateri pe tema muzicii clasice.

Ne-am dorit să aflăm ce apreciază elevii cel mai mult la proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică și la muzica clasică în general:

"Aflăm despre foarte multe opere clasice pentru că majoritatea elevilor din generația asta nu mai era legătură cu muzica clasică și-atunci este un mod de a intra oarecum în lumea clasicilor."

"Mi se pare o stare de normalitate pentru că este bine să cunoști cât mai mulți artiști și este o modalitate de a-ți împrospăta mintea, să te motiveze să asculți din ce în ce mai mult. Eu ascult Radio România Muzical și acasă pentru că eu fac de obicei alte activități și mă liniștește."

"Este mult mai liniștită și mi se pare că transmite într-un mod foarte drăguț mesajul melodiilor. Și faptul că acest proiect ajută cumva elevii să asculte mai multă muzică clasică mi se pare foarte drăguț."

"5 minute de ascultat muzică clasică este un proiect interesant care, pe lângă faptul că ne învață multe lucruri, este un avantaj pentru toți, de fapt."

"Mi se pare foarte interesant, mai ales fiindcă eu ascult mereu cu mama, câteva zile din săptămână, dimineața, 15 minute de muzică clasică."

I-am întrebat ce lucrări le plac în mod deosebit:

"Cel mai mult îmi place Simfonia 94 de Haydn."

"Cele Patru Anotimpuri de Vivaldi."

"Mie-mi place Rondo Alla turca de Mozart."

"Mie-mi place tot Simfonia nr.94 de Haydn."

"Mie cel mai mult îmi place Sonata Lunii de Beethoven."

Ora pe care am petrecut-o împreună cu elevii de la clasele a II-a și a VII-a de la Școala Gimnazială Orizont s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri:

"Vreau să vă întreb de ce muzica care nu este clasică este mai populară decât cea clasică?"

"De ce vi se pare mai interesantă muzica clasică decât celelalte stiluri de muzică?"

"În ce an a început acest program?"

"Când și cum ați descoperit dumneavoastră că vă atrage muzica clasică?"

Despre utilitatea proiectului Radio România Muzical Ascultă 5 minute de muzică clasică și despre modul în care ideea este primită atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice ne-au vorbit Doru Oncescu, profesor de educație muzicală:

Mă bucur că și muzica clasică este promovată într-un fel sau altul.

În ce mod considerați că vă ajută pe dumneavoastră în alcătuirea orelor aceste materiale audio?

Sunt chiar folositoare! Vă dați seama că în munca noastră de profesor nu găsim o soluție la vreo problemă legată de vreo oră și bineînțeles că acest proiect a venit cu acete soluții și ne-a ușurat munca.

Ce ecouri primiți din partea elevilor?

Pozitive întotdeauna. Acest proiect a iscat foarte multe întrebări interesante din partea elevilor. E un mod de a-i recrea, de a-i dezvolta și altfel.

și Florentina Dragomir, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Orizont:

A fost primit cu mare entuziasm. Toată lumea ar fi vrut să deruleze programul la clasa pe care o conduce. 5 minute de muzică înseamnă educație, înseamnă dorința de a vedea lucrurile altfel. Încălzește sufletele, aduce veselie, zâmbet pe buze. Ora de muzică este o încântare întotdeauna. Ruperea unor activități plictisitoare sau de rutină cu mici intervenții muzicale nu poate decât să ajute și activitatea în sine, să aducă și un pic de frumusețe orei.

Reportaj realizat de Ana Diaconu