Arhivă articole : Ecouri din școli

Arhiva : 2023 | 2022 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

Proiectul 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Liceul 'Ion Barbu' din Bucuresti

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 12.48
 
Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" inițiat de Radio România Muzical și devenit, din anul școlar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Radio România, program național în instituțiile de învățământ, continuă. Despre desfășurarea lui ne-au vorbit, de această dată, cadrele didactice și elevii Liceului Teoretic "Ion Barbu" din sectorul 5 al Capitalei.

- Eu cred că acum suntem la vârsta în care ne construim și muzica clasică sau orice fel de experiență culturală ne dă o sensibilitate, ne construiește așa cum am spus, un caracter și proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este un acces foarte ușor la muzică de calitate în primul rând și în al doilea rând, la niște informații care sunt esențiale.

- Mi se pare important acest proiect, deoarece ne ajută să descoperim muzica clasică.

- Îmi place să ascult muzică clasică, deoarece mă relaxează, îmi fac temele pe muzică clasică și de fiecare dată am câștigat noi informații.



Astfel descriu elevii liceului Teoretic "Ion Barbu" din Capitală, proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Derulat de Radio România Muzical din octombrie 2010, inițiativa își propune familiarizarea publicului larg cu muzica clasică, prin posibilitatea oferită de a o asculta în spații aglomerate și nonconformiste: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării, muzee și, esențial acum, în școli.

Din anul școlar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Radio România, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" a devenit un program național în instituțiile de învățământ, acesta având și o componentă activă pentru elevi, prin concursul organizat pe site-ul romania-muzical.ro, în secțiunea dedicată proiectului.

Despre beneficiile acestui program ne-a vorbit Elena Chitaigoroski, profesorul de muzică al liceului Teoretic "Ion Barbu":

Proiectul dumneavoastră aduce un lucru foarte important, lucrări, unele dintre ele mai puțin cunoscute, transcripții deosebite, lucruri inedite, lucruri care ies dintr-un tipar, dar se încadrează în marea muzică de calitate.


Despre proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" Laurențiu Popică, directorul adjunct al aceleiași instituții de învățământ din Capitală, a declarat:

Din ce am auzit din partea elevilor ei au fost foarte interesați și entuziasmați de acest proiect, găsind o anumită finețe a muzicii, a muzicii bune. De aceea aș vrea să promovați cât mai mult această muzică bună, această muzică clasică.





Reportaj realizat de Lucian Haralambie
Foto:Alexandru Dolea