Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Violonista Hilary Hahn - Concerte de Mozart și Vieuxtemps: Music box, 30 martie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.20 ( 15 voturi)

În 30 martie 2015, se lansează la nivel internațional cel mai nou album al violonistei americane Hilary Hahn. Pentru mine este realmente un eveniment - Hilary Hahn este una dintre violonistele mele preferate, așa că am ascultat cu mare curiozitate acest disc pe care l-am inclus și în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015. Albumul cuprinde două concerte: nr.5 de Mozart și nr.4 de Vieuxtemps; unul foarte cunoscut, altul poate mai puțin cunoscut publicului larg, ambele înregistrate în compania Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, dirijor Paavo Jarvi.

Cred că nu doar pentru mine Hilary Hahn este una dintre violonistele preferate: are un stil de interpretare simplu, clasic, cu o tehnică perfectă fără a fi epatantă în sine. Pentru că Hilary Hahn nu vrea să uluiască publicul cu performanțele ei tehnice, ci cu modul cum ea știe să facă muzică. De fapt, ea nu vrea să uluiască publicul deloc, ci să împărtășească cu el din frumusețea muzicii - cel puțin asta mi-a sugerat mie în înregistrările pe care le-am ascultat și la unicul concert din România în care a apărut: și eu am fost în public în 25 septembrie 2013 când Hilary Hahn a cântat la București.

Concerte cu povești de viață

Iar aceste concerte de pe discul lansat în 30 martie 2015 au semnificație specială pentru Hilary Hahn: Concertul nr.5 de Mozart a fost ultimul studiat înainte să intre la Institutul Curtis din Philadelphia - avea doar 10 ani atunci, iar Concertul nr.4 de Vieuxtemps a fost primul studiat după ce a fost admisă la celebra școală americană, unde s-au format, mai recent, și Lang Lang sau Yuja Wang.

"Două lucruri am învățat interpretându-l pe Mozart", spune Hilary Hahn, "că o săptămână întreagă după ce cânt cu orchestra toată lumea este fericită și că de fiecare dată, Mozart poate fi interpretat altfel, pentru că fiecare orchestră are propriul mod în care abordează muzica mozartiană". Da, ascultați în partea a III-a a Concertului nr.5 efectele speciale propuse de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și veți sesiza că într-adevăr, fiecare orchestră cântă altfel Mozart."

O violonistă cu trei premii Grammy

La începutul lunii februarie, Hilary Hahn a primit al treilea premiu Grammy din carieră - trebuie să recunoaștem că este o performanță pentru o violonistă de 35 ani. Discul pentru care a fost premiată: 'Cele 27 de bisuri ale lui Hilary Hahn' - o colecție de piese de autori contemporani, lucrări comandate de Hilary Hahn pe care speră să le impună în repertoriul violoniștilor de pretutindeni. Este un disc difuzat în mai multe rânduri și la Radio România Muzical.

Precedentele ei premii Grammy erau pentru înregistrări ale unor concerte: de Bramhs și Stravinski în 2001, de Schonberg și Sibelius, în 2008.

Hilary Hahn în viața personală

O prezență care impresionează prin modestie și bun simț, Hilary Hahn și-a surprins publicul în 17 martie anul acesta, când a anunțat pe Facebook că în vară va veni pe lume primul ei copil; mulți dintre prietenii lui Hilary de pe Facebook au comentat că nici nu știuseră că ea are un soț, atât de discretă fusese până atunci față de viața personală.

Este clar că viața a însemnat pentru Hilary Hahn până în prezent doar muzica: a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani și a fost considerată un copil minune; la 12 ani susținea primele concerte importante ca solistă în fața unei orchestre, iar la 16 ani semna primul ei contract cu o casă de discuri: până acum a înregistrat un număr (record aș spune) de aproape 20 de discuri. Deși cu o alură de fetiță, Hilary Hahn este indubitabil o doamnă a viorii, în toate sensurile bune ale cuvântului, pe care o puteți admira și în sensibila și virtuoza interpretare a Concertului nr.4 în re minor de Henri Vieuxtemps.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu