Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. The Chopin Project cu Alice Sara Ott și Olafur Arnalds - Music box, 11 mai

5 4 3 2 1

Scor : 3.27 ( 11 voturi)

Un album cu totul altfel: este primul lucru pe care-l pot spune despre surprinzătorul, inovatorul, misteriosul și atât de diferitul Proiect Chopin, semnat de pianista Alice Sara Ott și compozitorul și poli-instrumentistul islandez Ólafur Arnalds.

Sunt doi artiști tineri, pe care am avut ocazia să-i cunosc în România: Alice Sara Ott a venit în 2012 pentru a susține un recital cu ocazia aniversării de 15 ani a Radio România Muzical, Ólafur Arnalds în noiembrie 2013, iar înainte de concertul care promova albumul For now I am winter a trecut prin studioul Radio România Muzical pentru un interviu pe care-l puteți vedea pe contul youtube al Radio România Muzical.

Atunci nu m-am gândit că acești doi muzicieni - o excepțională pianistă japonezo- germană și unul dintre cei mai interesanți compozitori ai momentului, un islandez, ar putea colabora. Iată însă că în 16 martie 2015 s-a lansat la nivel internațional acest album editat de Mercury Classics, care i-a adus față în față.

Iar rezultatul asocierii acestor doi oameni tineri, nonconformiști și care iubesc în mod evident muzica lui Chopin este unul creativ și neașteptat. Alice Sara Ott a înregistrat partiturile lui Chopin nu pe piane de concert, ci pe unele din baruri pentru o sonoritate ieșită din comun - uneori erau și oameni în aceste baruri, tot pentru o notă de autenticitate.

Iar Ólafur Arnalds a venit cu propriile-i sonorități, care sunt deja o marcă; uneori se mai aude și vioara lui Mari Samuelsen.

În final, rezultatul este un album de 45 de minute coerent, ce poate spune istoria unui Chopin care s-ar fi născut în secolul XXI. Ar fi putut rezulta un kitsch, însă nu, ne aflăm în fața unui experiment muzical reușit, coerent și emoționant. Pentru că acest album vorbește pentru sensibilitatea celor care au acum până în 30 ani: despre oameni însingurați, despre tristețe și alienare într-o lume supertehnologizată. Sau poate pur și simplu, despre ce înseamnă a visa în anul 2015...

The Chopin Project este un album inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 și poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 11 mai, de la ora 19.00, în reluare, duminică, 17 mai, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu