Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Soprana Julia Lezhneva - albumul Handel, Music box, 9 noiembrie

5 4 3 2 1

Scor : 4.56 ( 16 voturi)

Ca și în 2 noiembrie, vom asculta un nou album cu muzică de operă barocă; de data aceasta, un album semnat de soprana rusă de 25 ani Julia Lezhneva, acompaniată de ansamblul Il Giardino Armonico, dirijat de Giovanni Antonini. Este un album cu arii de Handel, inclus si in cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Recunosc ca am apreciat in mod deosebit acest album care pune in lumina muzica tanarului Handel care sosea la 21 ani in Italia: in interpretarea Juliei Lezhneva ne bucuram nu doar de o virtuozitate care iti taie respiratia, ci si de un mod foarte sensibil si emotionant de a face muzica in general.

Fata de precedentul ei disc, Alleluia, aparut in 2013, albumul ei de debut la casa Decca, pentru care a si primit un premiu Echo Klassik, Lezhneva surprinde cu un timbru mai bogat, rotund, care a capatat maturitate, desi, sa ne reamintim, ea are doar 25 ani; este una dintre cantaretele care au pornit cel mai devreme intr-o cariera internationala in ultima perioada. Julia Lezhneva, un talent exceptional aplaudat in intreaga Europa, include pe discul Handel prima versiune pe care a dat-o compozitorul unei celebre arii, Lascia la spina din oratoriul Il Trionfo del Tiempo e del Disinganno, creat in 1707 si preluata cu titlul Lascia ch'io pianga in opera Rinaldo, versiunea in care se canta cel mai des astazi.

Cred ca este imposibil sa nu o placi pe Julia Lezhneva, aceasta cantareata de doar 25 ani, care are deja in palmares reusite dintre cele mai importante. A fost adusa in atentia lumii internationale in 2010, cand la invitatiei lui Kiri Te Kanawa a cantat la gala Classical Brit. Anterior, a studiat la Moscova si la Londra, la Guidhall School of Music and Drama (in paranteza fie spus, sunt mandra ca stiu doi romani care studiaza in prezent acolo - pianistii Sinziana Mircea si Mihai Ritivoiu). La 18 ani, Julia Lezhneva debuta cu Rossini alaturi de Juan Diego Florez; ulterior a abordat un repertoriu mai ales cu muzica baroca, in care agilitatea, versalitatea si culoarea glasului ei par sa sune cel mai bine. A fost si in Romania, la festivalul Enescu din 2013, in distributia operei Alessandro de Handel. Primul ei album pentru casa Decca, aparut in 2013, a fost un pariu castigat si pentru Julia Lezhneva, si pentru casa de discuri: discul i-a adus Juliei un premiu Echo Klassik, iar casei de discuri, cel mai mare succes de vanzari pentru un album de debut al unui cantaret, din 2008 pana in prezent.

Sa fie Julia Lezhneva noua Cecilia Bartoli?

Ascultati si decideti... aveți în față o minunată interpretare pentru doua momente din oratoriul Il Trionfo del Tiempo e del disinganno de Georg Friedrich Handel: aria Un pensiero nemico di pace, devenita celebra in interpretarea Ceciliei Bartoli si recitativul si aria Frumusetii din finalul oratoriului.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu