Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Piotr Beczala - The French Collection; Music box, 16 februarie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 3.42 ( 12 voturi)

În 16 februarie 2015 se lansează la nivel internațional un disc semnat de mult-aplaudatul tenor polonez Piotr Beczala. De altfel, iubitorii teatrului liric au avut motive de bucurie recent: două albume-recital, cu un repertoriu eminamente francez, este într-adevăr ceva deosebit. Săptămâna trecută s-a lansat discul tenorului francez Roberto Alagna, My life is an opera, săptămâna aceasta, albumul The French Collection semnat de Piotr Beczala și Orchestra Operei Naționale din Lyon, condusă de Alain Altinoglu. Discul cuprinde arii semnate de Jules Massenet, Hector Berlioz, Charles Gounod, Francois Adrien Boieldieu, Georges Bizet, dar și de Giuseppe Verdi și Gaetano Donizetti, în versiunea în limba franceză.

The French Collection 

Este un album inclus și în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015, acolo unde puteți asculta și da note discurilor intrate în concurs. Tot acolo puteți vedea și materialul video care însoțește lansarea acestui disc: și mi se pare extrem de relevant cum un dirijor francez îl laudă pe un tenor polonez pentru modul cum interpretează muzica franceză. Da, pentru orice cântăreț muzica în limba franceză este o provocare specială: pentru că există atâtea pronunții care îi sunt specifice acestei limbi, care dau savoarea discursului. Este foarte simplu să-ți dai seama cine este vorbitor nativ de limba franceză și cine nu. Iar Beczala chiar pare să se fi născut în Franța, deși el a venit pe lume în urmă cu 48 ani într-un mic orășel din sudul Poloniei.

The French Collection este primul album de recital cu arii de operă al tenorului Piotr Beczala. În 2013, Beczala a fost protagonistul unui alt album de recital, însă cu repertoriu de operetă - Heart's delight, care s-a bucurat de un considerabil succes de vânzări.

Piotr Beczala 

De fapt, de ce se bucură de succes Piotr Beczala este evident: o voce foarte frumoasă, expresivă, care-i permite să abordeze un repertoriu foarte divers și foarte extins - dacă e să analizăm lista rolurilor cunoscute și interpretate de tenor. Talent actoricesc și în general, o charismă specială - așa încât marile de teatre de operă ale lumii l-au avut deja ca invitat pe Piotr Beczala. Are un mare succes la Metropolitan Opera din New York - de altfel în februarie 2015 susține o întreagă serie de spectacole acolo; nu s-a bucurat de același succes la Scala din Milano, unde a hotărât să nu mai revină niciodată. Atitudinea publicului însă la premiera Traviatei de Verdi, spectacolul pentru care Beczala a fost huiduit la Scala, mi s-a părut cel puțin discutabilă.

Piotr Beczala: una dintre cele mai frumoase voci ale prezentului, câștigător al titlul de cântăreț al anului 2014 la Gala premiilor Echo, îndrăgostit de repertoriul francez care are o pondere importantă între rolurile abordate. The French Collection este o reușită: dincolo de aspectele să le zic strict tehnice - alegerea repertoriului, interpretarea - acest disc reușește să trezească o emoție specială și cred că până la urmă, acesta aspect este cel mai important pentru public.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu