Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Pianistul Seong Jin Cho, câștigătorul concursului Chopin de la Varșovia: Music box, 14 și 20 decembrie

5 4 3 2 1

Scor : 4.50 ( 18 voturi)

Iată un album despre care s-a vorbit deja destul de mult, apărut la casa Deutsche Grammophon pe 6 noiembrie 2015, la scurt timp după finalul concursului internațional de pian Frederic Chopin de la Varsovia, cu Seong Jin Cho protagonist, pianistul declarat câștigător al acestei competiții, una dintre cele mai grele destinate pianiștilor și printre cele mai râvnite, din moment ce are loc odată la 5 ani.

Un concurs dificil 

Printre foștii câștigători ai Concursului Chopin de la Varșovia regăsim nume pline de rezonanță: Maurizio Pollini, Martha Argerich, Krystian Zimerman, Yundi și Rafal Blechacz - în 1990 și 1995 premiul I nu s-a acordat, subliniind încă o dată nivelul ridicat de exigență al juriului. Iar în 2015, pe 20 octombrie, câștigător al premiului I în valoare de 30.000 de euro și al premiului pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze de Chopin, în valoare de 3000 euro, a fost declarat pianistul sud coreean de 21 ani Seong Jin Cho, student al Conservatorului din Paris, la clasa lui Michel Beroff.

Un tânăr pianist excepțional, așa cum veți descoperi și în înregistrările de pe acest disc care surprind evoluția lui în cele trei etape de recital desfășurate între 3 și 14 octombrie 2015. În etapa I, Seong Jin Cho a interpretat, printre altele, Nocturna op.48 nr.1 în do diez minor, iar în etapa a II-a, Poloneza op.35 în La bemol major de Frederic Chopin.

Fișă de interpret 

Seong Jin Cho a studiat pianul mai întâi la Seul, în Coreea de Sud, în prezent fiind student la Conservatorul din Paris, clasa profesorului Michel Beroff. În 2008, Seong Jin Cho câștiga concursului Chopin de la Varșovia destinat micilor pianiști, în 2009, premiul I la Concursul Hamamatsu din Japonia, în 2011, premiul al III-lea la Concursul Ceaikovski de la Moscova și în 2014, premiul I la Concursl Arthur Rubinstein de la Tel Aviv. A fost intens promovat și de conaționalul său, dirijorul Myung Whun Chung, dar și de dirijorul Valery Gergiev, maeștri ai baghetei cu care a concertat alături de orchestre prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii. Desigur, faptul că a câștigat Concursul Chopin de la Varșovia în 2015 îi va deschide multe alte porți de afirmare internațională, prima fiind reprezentată chiar de acest disc. De altfel, Deutsche Grammophon și Institutul Chopin de la Varșovia, organizatorul concursului, anunțaseră că au semnat un contract pe termen lung, Deutsche Grammophon urmând să editeze discuri cu cei care vor câștiga concursul. Și la doar 3 săptămâni de la finalul ediției 2015, iată apărut la nivel internațional albumul semnat de Seong Jin Cho pe care regăsim și o răscolitoare interpretare a Sonatei nr.2 op.35 în si bemol minor de Chopin, interpretată în etapa a doua a concursului.

Cred că sunt multe date care-l recomandă pe Seong Jin Cho drept un pianist excepțional. Dincolo de o remarcabilă tehnică pianistică, pe care însă astăzi o au mulți, el are o viziune foarte echilibrată artistică. A interpreta Chopin este dificil oricum pentru că este greu să rămâi pe acea linie de mijloc foarte subțire între excese de dinamică și agogică și o interpretare lipsită de suflet. Iar Seong Jin Cho a știut să meargă, egal cu sine însuși pe tot parcursul concursului, pe această linie subțire. El simte nevoie nici să demonstreze cât de tare poate să cânte, așa cum mulți o fac, de exemplu în celebra Poloneză op.53, nici cât de romantic poate să fie, referindu-mă aici la viziunea lui mai sobră a Nocturnei op.48 nr.1. L-am simțit mai curând modest el însuși în fața muzicii copleșitoare a lui Frederic Chopin, slujindu-i și trezind o lume de culori și umbre, așa cum este, de fapt, muzica lui Chopin. Și așa cum sunt și cele 24 preludii op.28 interpretate în a treia etapă a concursului Chopin de la Varșovia.

Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat în premieră românească luni, 14 decembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 20 decembrie, de la ora 13.05.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu