Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Pianista Martha Argerich - albumul 'Carte blanche': Music box, 17 august

5 4 3 2 1

Scor : 4.20 ( 5 voturi)

În cadrul emisiunii de actualitate discografică vă propun un album lansat la nivel internațional în 10 iulie 2015 de casa Deutsche Grammophon - Carte blanche este titlul acestuia, iar pe copertă găsim printre protagoniști numele pianistei Martha Argerich.

Albumul cuprinde înregistrări dintr-un concert live susținut în 27 iulie 2007 în cadrul festivalului de la Verbier, unul dintre cele mai importante festivaluri de vară europene, la care participă numai nume de marcă - anul acesta, și Angela Gheorghiu a susținut un recital acolo, alături de chitaristul Milos Karadaglic.

În 2007 Festivalul de la Verbier i-a oferit pianistei Martha Argerich o "carte blanche", adică mână liberă să susțină un concert cu ce lucrări vrea și alături de cine va dori, fără nicio restricție. Martha Argerich i-a adus la Verbier pe pianiștii Lang Lang și Gabriela Montero, pe violoncelistul Mischa Maisky, pe violoniștii Julian Rachlin și Renaud Capucon, pe violistul Yuri Bashmet. A rezultat o seară maraton cu aproape 140 de minute de muzică, editată acum pe acest inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Martha Argerich și Lang Lang

Să-i asculți pe Martha Argerich și Lang Lang cântând la patru mâini a fost un spectacol în sine. Două lucrări le poartă semnătura: Marele Rondo D 951 în La major de Franz Schubert și Suita "Mama mea gâsca" de Maurice Ravel.

Festivalul de la Verbier și-a propus o colaborare de mai lungă durată cu casa de discuri Deutsche Grammophon: din 2016, vor apărea câte două albume pe an cu înregistrări realizate de-a lungul timpului la Verbier.

Însă acea seară de 27 iulie 2007 a rămas una de neuitat - Martha Argerich a recreat la Verbier proiectul pe care-l realizează din 2002 la Lugano - acela de a susține seri camerale alături de prietenii apropiați. Așa că ne întrebăm care este relația de prietenie dintre Martha Argerich și Lang Lang, o apropiere oarecum surprinzătoare între două vârfuri ale pianisticii din două generații diferite - Martha Argerich avea 66 ani în 2007, iar Lang Lang, 25. Ei bine, în 2004, într-un interviu, Martha Argerich afirma că nu-și explică succesul lui Lang Lang în Statele Unite. În 2008, găsim în "The Independent" afirmația că a fost emoționant să vezi atitudinea maternă a Marthei Argerich față de Lang Lang în recitalul din 2007 de la Verbier. Două ipostaze deosebite, cu un unic punct comun: excelența interpretării din înregistrarea acelui recital de la Verbier.

Cel mai interesant moment al acelei seri de la festivalul Verbier, pentru care Martha Argerich a primit "carte blanche" din partea organizatorilor pentru a-și alege repertoriul de scenă și partenerii, a fost acela când Martha Argerich însăși a interpretat o lucrare solo - aceasta pentru că prea rar Martha Argerich mai abordează repertoriul pentru pian solo. Publicul de la Verbier s-a bucurat de o excepțională versiune a Suitei "Scene de copii" de Robert Schumann.

Martha Argerich și Gabriela Montero

"Una dintre experiențele mele muzicale memorabile a fost să o ascult pe Martha Argerich" - mărturisea într-un interviu pianista venezueleană Gabriela Montero. "A trebuit să ies din sală, pentru că începusem să plâng când cânta Schumann".

Gabriela Montero - o pianistă ieșită din comun, așa cum este și Martha Argerich, care a debutat la 8 ani alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. De altfel, Martha Argerich a îndemnat-o să fie ceea ce este: adică o pianistă care nu ezită să improvizeze pe teme date din public, ceea ce s-a întâmplat și în 27 iulie 2007 în festivalul de la Verbier.

Martha Argerich și Gabriela Montero semnează Variațiunile pentru două piane de Witold Lutoslawski pe o temă de Paganini, iar Gabriela Montero, o improvizație pe tema "Happy birthday to you".

Albumul Carte Blanche cuprinde și alte lucrări camerale în interpretări de excepție: Trioul op.70 nr.1 de Beethoven (Martha Argerich, Julian Rachlin, Mischa Maisky), Sonata Arpeggione de Schubert (Yuri Bashmet și Martha Argerich), Sonata nr.1 pentru vioară și pian de Bela Bartok (Renaud Capucon și Martha Argerich).


Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu