Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Gidon Kremer - albumul 'New seasons': Music box, 10 august

5 4 3 2 1

Scor : 5.00 ( 2 voturi)

New seasons se intitulează albumul pe care coperta căruia apar numele ansamblului Kremerata Baltica și al violonistului Gidon Kremer, alături de cele ale compozitorilor Philip Glass, Arvo Part, Giya Kancheli și Shigeru Umebayashi, album lansat de casa Deutsche Grammophon în 1 iunie 2015. Lucrarea care a atras atenția cel mai mult: Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Philip Glass, cu subtitlul "Cele 4 anotimpuri americane" . Vom asculta deci o muzică foarte nouă - acest concert de Philip Glass a avut premiera în 2009, dar vă garantez o audiție memorabilă, nu numai pentru că partitura este una interesantă, scrisă de unul dintre cei mai importanți compozitori americani ai momentului, ci și pentru că interpretarea este una pe măsură, semnată de acest ansamblu leton înființat de Gidon Kremer, specializat în muzica nouă. Este și motivul pentru care am inclus albumul ascultat astăzi în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015 pe care vă invit să-l vizitați.

Mai jos, aveți la dispoziție un material video care vorbește despre noul album al lui Gidon Kremer - și puteți să-l vedeți pe muzicianul leton, astăzi în vârstă de 68 ani, cum mărturisește despre acest concert al lui Philip Glass că are sunete mai puține, dar exact cele care trebuie să fie și că aceasta nu este o muzică gândită pentru ascultător ca o experiență intelectuală, ci o muzică ce poate deschide inima celui care o ascultă.

Da, și eu cred că muzica lui Philip Glass din aceste 4 anotimpuri americane este în primul rând o experiență emoțională, una dintre acele muzici contemporane, care, așa cum arată și Gidon Kremer, vorbește despre creativitatea pozitivă a omenirii de astăzi, nu doar despre distrugere și dezastru. Ascultându-l pe Philip Glass interpretat de Gidon Kremer, poți să devii optimist.

Privind retrospectiv la discurile lansate anul acesta, se pot sesiza mai multe direcții propuse de marile case de discuri, iar una dintre ele este cea de promovare a muzicii clasice contemporane, acea muzică contemporană care evită disonanțele, stridențele și este capabilă să creeze o anumită stare emoțională la care rezonează publicul de astăzi. Din acest curent face parte și albumul "New seasons" pe care regăsim și două piese de mai mici dimensiuni: Cântec estonian de leagăn semnat de Arvo Part și tema lui Yumeji din filmul In the mood for love, extras dintr-o coloană sonoră semnată de japonezul Shigeru Umebayashi.

Albumul "New seasons" poate fi ascultat în premieră luni, 10 august, de la ora 19.00, în cadrul emisiunii Music box.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu