Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Contratenorul Max Emanuel Cencic - albumul 'Arie napoletane', Music box, 2 noiembrie

5 4 3 2 1

Scor : 3.83 ( 6 voturi)

Vă propun un album apărut pe 2 octombrie 2015 sub sigla casei Decca. Este un album pe care iubitorii muzicii baroce, dar si al operei, trebuie să-l aibă in colecție: Arie napoletane semnat de contratenorul Max Emanuel Cencic si Ansamblul Il Pomo d'Oro condus de Maxim Emelyanychev. Un album inclus si in cadrul campaniei Radio Romania Muzical Voteaza discul de muzica clasica al anului 2015 derulata online la romaniamuzical.ro, acolo va astept sa dati note albumelor dvs. favorite.


Albumul Arie napoletane, lansat in 2 octombrie 2015 cuprinde 11 arii semnate de compozitorii care au adus faima scolii de la Napoli in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cand Napoli era unul dintre cele mai importante orase ale Europei. Dintre aceste 11 arii, 9 sunt inregistrate in premiera mondiala si cele mai multe pot fi ascultate in cadrul emisiunii Music box. De altfel, Max Cencic insusi declara ca a gasit atat de multe arii inca neinregistrate, ca ar putea sa le cuprinda pe inca alte 10 discuri...

In 2014 si 2015, Max Emanuel Cencic, considerat unul dintre cei mai buni, daca nu chiar cel mai bun contratenor al timpurilor noastre, a inregistrat nu mai putin de 5 albume dintre care 2 cu opere integrale si 2 discuri de recital, ultimul fiind discul 5 contratenori, pe care apare, printre altii, alaturi de contratenorul de origine romana Valer Săbăduș. In februarie 2014 a aparut albumul Rokoko, incluzand arii de Johann Adolf Hasse, dar si o lucrare instrumentala. Acelasi tipar il descoperim si pe albumul Arie napoletane, unde alaturi de arii, apare si un inedit Concert pentru clavecin si orchestra de Domenico Auletta, inregistrat de Ansamblul Il Pomo d'Oro, solist si dirijor Maxim Emelyanychev.

Cel mai recent l-am putut asculta pe Max Emanuel Cencic in Romania la Bucuresti, in cadrul Festivalului Enescu 2015: doua aparitii au fost - in concertul de deschidere, solist in Carmina Burana, si in cadrul operei Cattone in Uttica de Leonardo Vinci, inclusa de multi in topul concertelor preferate din cadrul Festivalului Enescu. De altfel, Cattone in Uttica, avandu-l pe Cencic in distributie, apare si pe un disc aparut in mai 2015.

Max Emanuel Cencic, cu siguranta cel mai in voga si cunoscut contratenor al zilelor noastre, un cantaret cu o voce care ii permite sa abordeze cu aplomb repertoriul specific si o inteligenta fara de care succesul sau nu ar fi fost posibil la aceste cote inalte. Cronicarii internationali au remarcat deja ca albumul Arie napoletane pune excelent in evidenta timbrul mai inchis si grav, cu nuante de contralta, al cantaretului de origine croata. Repertoriul baroc solicita un tip de tehnica speciala, pe care Cencic il stapaneste la perfectie: intr-un arc de legato cu o respiratie ampla, sunetele se aud distincte ca margelele insirate pe ata, chiar si in cel mai rapid tempo, intr-o conceptie generala fara cusur.

Da, intr-adevar, un disc care trebuie neaparat sa existe in colectia oricarui iubitor al muzicii baroce, in special de opera, de fapt, in colectia oricui vrea sa se bucure de muzica buna la cele mai inalte cote de interpretare, pentru ca nu doar Cencic face spectacol aici, ci si excelentul ansamblu Il Pomo d'Oro, specializat, se vede, in acest tip de repertoriu, dar mai mult, un ansamblu care convinge si prin pasiunea emanata in intepretare.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu