Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Clavecinistul Mahan Esfahani - 'Time present and past', CD Review, 4 iunie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 2.50 ( 10 voturi)

A trezit entuziam în lumea muzicală acest clavecinist de origine iraniană, format însă în cultura occidentală, cu albumul său de debut sub sigla Deutsche Grammophon. Propunerea sa iese din tipare. Alături de lucrări semnate de Alessandro Scarlatti, Francesco Geminiani, Johann Sebastian Bach și fiul său Carl Philipp Emanuel, muzicianul ne propune să descoperim clavecinul și în accepțiunea sa modernă - într-un Concert pentru clavecin și orchestră de Henryk Górecki și într-o pagină de Steve Reich, inițial compusă pentru două piane. De-altfel artistul declară, că alături de muzica barocă, el îi iubește pe minimaliști.

Cine este Mahan Esfahani?

S-a născut la Teheran în 1984, a început prin a studia la Universitatea Stanford din California istorie și muzicologie, însă pe negândite, clavecinul i-a acaparat întreaga existență. S-a pregătit cu clavecinistul Peter Watchorn la Boston și cu Zuzana RùŸièková la Praga, fapt ce l-a ajutat să atingă performanțe de invidiat. În 2009 a avut loc debutul londonez, a devenit "BBC New Generation Artist" și a susținut primul recital de clavecin din istoria Festivalului BBC Proms. Treptat a devenit cunoscut în întreaga Europă, și desigur a intrat în studiourile de înregistrări. Pentru albumul Carl Philipp Emanuel Bach - Württemburg Sonatas apărut la Hyperion, a primit un premiul Gramophone și un Diapason d'Or, în timp ce integrala lucrărilor pentru clavecin de Jean-Philippe Rameau a fost inclusă în topul celor mai bune înregistrări ale anului 2014 de critica new-yorkeză.


Un nou album

"În noul său album lansat în 11 mai 2015 la casa de discuri Deutsche Grammophon, Mahan Esfahani își continuă demersul său de-acum binecunoscut de a integra clavecinul în muzica contemporană. El declară: "acest disc îmi oferă șansa de a aduce la un numitor comun muzica veche și muzica nouă. Putem observa astfel continuitatea marilor idei muzicale. Barocul și minimalismul sunt cele două epoci care mă interesează și pe care le iubesc. Există similarități între ele. Am observat aceste tipare, aceste modele în muzica lui Bach - fără timp, extatice, frumoase. Și mi-am spus, minimalismul are același scop - să atragă atenția asupra unor anumite componente ale muzicii, să arate procesul creator și blocurile din care este construită muzica."

Un punct de vedere extrem de interesant, care ne trezește cu siguranță curiozitatea. Ascultând această muzică, indiferent de profil, nu poți să nu observi pasiunea cu care Mahan Esfahani își construiește lumea de sunete, pasiunea pe care o transmite. El imprimă de fapt un nou suflu deopotrivă muzicii lui Bach (v-ați fi gândit la o cadență într-un Concert pentru clavecin semnată de Brahms sau la muzica lui Steve Reich cântată la clavecin?) Iar entuziasmul său se simte, dincolo de sunetul aspru al instrumentului pe care îl stăpânește ca un virtuoz veritabil. "The Times" de-altfel remarcă: "dacă este să cumpărați un singur album de clavecin în viața dumneavoastră, luați-l pe acesta. Este senzațional!"

Puteți asculta fragmente din acest album inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" la Radio România Muzical, în CD Review, rubrică a emisiunii Arpeggio, joi 4 iunie, ora 11,15.


Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu