Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Albrecht Mayer - 'Lost and found', Music box, 1 iunie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.43 ( 7 voturi)

Vă prezint un disc apărut în 16 februarie 2015 la casa Deutsche Grammophon: Lost & found - concerte înregistrate de celebrul oboist german Albrecht Mayer în compania Kammerakademie Postdam.

Este vorba despre patru concerte scrise în secolul al XVIII-lea de Franz Anton Hoffmeister, Ludwig August Lebrun, Josef Fiala și Leopold Kozeluch, ale căror manuscrise au fost descoperite de însuși Albrecht Mayer în vechi arhive muzicale din Saxonia și Turingia.

Albrecht Mayer - o vedetă contemporană a oboiului

Cu siguranță, Albrecht Mayer este unul dintre marii interpreți ai zilelor noastre; deși cântă la un instrument care nu a dat prea multe vedete până acum - oboiul este privit mai curând ca instrument dintr-o orchestră simfonică - Albrecht Mayer și-a construit o carieră de invidiat și în calitate de solist. Din 1992, el este și oboist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin. De altfel, și eu l-am privit și l-am ascultat în sala de concert virtuală a Filarmonicii din Berlin și mă gândeam că succesul acestei orchestre este asigurat de membrii săi excepționali, fiecare în parte. Iată, dacă e să ne uităm doar la partida de suflători, această orchestră are doi muzicieni care desfășoară și remarcabile cariere solistice: Albrecht Mayer la oboi și Andreas Ottensamer la clarinet.

Din 2005, Albrecht Mayer a publicat șapte albume la casa Deutsche Grammophon și fiecare dintre ele are un specific aparte - aceasta și pentru că repertoriul dedicat oboiului este destul de restrâns, deci orice album are și o notă de inedit. Iată acum, Lost and found - patru concerte quasinecunoscute, reprezentând o încântătoare muzică clasică admirabil interpretată, atât de solist, cât și de orchestră.

Presa internațională

….a recenzat laudativ acest noul disc semnat de oboistul principal al Orchestrei Filarmonicii din Berlin - prilej de a reaminti că celebra orchestră va veni la București în septembrie, pentru un concert în cadrul Festivalului Enescu. S-a vorbit despre repertoriul care sună atât de plăcut - deși, remarcă un critic - este evident că nu ne aflăm în fața unor capodopere; s-a vorbit mai ales despre măiestria lui Albrecht Mayer și prestația excelentă a orchestrei, despre strălucirea și naturalețea ce răzbat din aceste înregistrări.

Compozitori mai puțin cunoscuți

Franz Anton Hoffmeister a fost contemporan cu Mozart și era recunoscut în epocă drept creatorul primei edituri muzicale din istorie - Artaria. Majoritatea lucrărilor lui erau dedicate flautului, instrument preferat de muzicienii amatori din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Ludwig August Lebrun s-a născut la Mannheim și a fost tot un contemporan al lui Mozart. Era un foarte apreciat oboist - a scris 6 concerte pentru oboi și orchestră.

Al treilea concert de pe disc este semnat de Josef Fiala, compozitor care a trăit între anii 1748-1816, născut în Boemia, dar cu o carieră ce l-a purtat la Munchen, Viena, Sankt Petersburg și din nou în Prusia. Josef Fiala cânta la oboi, viola da gamba și violoncel, iar orchestra sa de suflători de la Munchen era extrem de apreciată în epocă.

Ultimul concert de pe disc este semnat de Leopold Kozeluch, și el un boemian, ca și Josef Fiala, creator a 400 de lucrări, printre care simfonii, opere și sonate. Și al unui concert pentru oboi și orchestră, descoperit de Albrecht Mayer în arhivele unei vechi biblioteci germane.

Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 1 iunie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 7 iunie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu