Discul de muzică clasică al anului 2015

Un nou album Șostakovici cu Anna Vinnitskaya, Cd review, 7 octombrie

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 4 voturi)

Un nou album pentru iubitorii muzicii lui Dmitri Șostakovici oferă în acest 2015, pianista Anna Vinnitskaya, care la vârsta de 11 ani interpreta pentru prima dată Concertul nr.2 la Novorossisk, pe malul Mării Negre...o copilărie presărată muzical cu amintiri și rezonanțe desprinse din lumea autorului rus, personaj optimist în ochii tinerei pianiste. "Doar mult mai târziu am înțeles ce se găsește în spatele "fațadei" muzicii lui Șostakovici", declară Anna Vinnitskaya care în prezent predă la Conservatorul din Hamburg - și lansează cel de-al patrulea titlu din catalogul propriu - acest album apărut sub sigla Alpha Classics, în care își asumă deopotrivă și conducerea unui ansamblu de talia Kremeratei Baltica, și a unui grup de suflători, membri ai Capelei de Stat din Dresda pentru Concertul nr.2 op.102.

Regăsim prin urmare un repertoriu binecunoscut - cele două Concerte pentru pian și orchestră de Șostakovici, urmate de alte două lucrări mai puțin accesate - un Concertino op. 94 compus pentru fiul său Maximîn 1953 și Tarantella pentru două piane, o piesă miniaturală inclusă în muzica filmului "Tăunul". Pentru aceste două piese, Anna Vinnitskaya l-a invitat pe Ivan Rudin, colegul său, în prezent solist al Filarmonicii de Stat din Moscova. Ambele lucrări constituie surpriza discului, sunt incisive, pline de dezinvoltură și sarcasm, oferind cadrul unui dialog viu între protagoniști.

Strălucit este și trompetistul Tobias Willner, cel de-al doilea solist al atipicului Concert nr.1 op.35, o lucrare de tinerețe, în care autorul își propunea să nu respecte tiparele consacrate. O demonstrează și cele 4 părți ale lucrării, interpretate cu o oarecare temperanță de Anna Vinnitskaya și de Kremerata Baltica (cu excepția finalului în care totul se precipită), cu o accentuată atenție asupra detaliilor. Intuim o lectură extrem de detaliată, o aprofundare a zonelor lirice, și o decantare a spiritului "acid", tipic pentru stilul lui Șostakovici. Pentru cel de-al doilea Concert, cu partea sa lentă, infinit tandră, nu putem să nu ne amintim de versiunile unei Cristina Ortiz, sau de cea semnată Elisabeth Leonskaja. Însă noile generații își fac apariția cu aplomb - un Daniil Trifonov, un Denis Matsuev, sau Yuja Wang. Astfel încât nu putem să nu remarcăm concurența acerbă pe acest teritoriu. Însă Anna Vinnitskaya, câștigătoarea Concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles în 2007, își prezintă acest nou album ca pe un omagiu adresat compozitorului care i-a marcat copilăria.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu