Discul de muzică clasică al anului 2015

Sonate cu Itzhak Perlman și Emanuel Ax - Music box, 19 octombrie

5 4 3 2 1

Scor : 4.44 ( 9 voturi)

În 28 august a fost lansat la nivel internațional cel mai nou disc semnat de violonistul Itzhak Perlman: sonate de Gabriel Fauré și Richard Strauss, înregistrate alături de pianistul Emanuel Ax. Acest disc este cadoul pe care și l-a făcut la aniversarea de 70 ani Itzhak Perlman, un violonist simbol pentru spațiul cultural american, câștigător a nu mai puțin de 16 premii Grammy. Itzhak Perlman a împlinit 70 ani pe 31 august 2015, iar acesta este primul disc nou pe care l-a realizat în ultimii 16 ani. Și este de asemenea, primul disc pe care-l înregistrează în compania prietenului său de o viață, pianistul Emanuel Ex.

Doi muzicieni legendare și un disc cu repertoriu cameral: un festin deschis de Sonata nr.1 op.13 de Gabriel Fauré.

Din cauza unei poliomelite, Itzhak Perlman nu se poate mișca normal, ci doar cu ajutorul cârjelor sau al scaunului cu rotile; cântă de altfel la vioară numai stând pe scaun. Aceasta nu l-a împiedicat însă să susțină o carieră internațională de invidiat pornită la doar 13 ani, cu un climax la finalul anilor optzeci. Era recunoscut pentru bogăția repertoriului și frumusețea sunetului, cu un vibrato amplu - calități pe care le regăsim și în înregistrările de pe noul disc cu sonate. Sigur, un violonist de 70 ani nu mai poate avea perfecțiunea tehnică a unuia de 30 ani, însă înțelegerea muzicii și evidentul profesionalism compensează acest aspect.

Subliniez însă că forma în care se găsește violonistul Itzhak Perlman la 70 ani este remarcabilă; toți comentatorii internaționali au remarcat rafinamentul interpretării lui Perlman de pe acest disc, într-un repertoriu care este dificil mai ales din punct de vedere al filosofiei care stă în spatele muzicii. Nu avem ocazia să ascultăm prea des Sonata pentru vioară și pian de Richard Strauss, o minunată pagină cu parfum romantic, o partitură pe care Perlman a interpretat-o deseori în recitaluri live, dar pe care, până în 2015, nu a înregistrat-o niciodată. Și nu uit și faptul că extrem de mult a contat și contribuția pianistului Emanuel Ax, un excelent partener de muzică de cameră, cu un tușeu cald și cu o experiență remarcabilă: și el este multipremiat la Grammy, în calitate de partener de muzică de cameră al violoncelistului Yo Yo Ma.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu