Discul de muzică clasică al anului 2015

Sol Gabetta - Bertrand Chamayou: The Chopin Album (Arpeggio, 4 martie 2015)

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 10 voturi)

În 4 martie, publicul meloman din Zurich o poate asculta într-un recital pe Sol Gabetta, această mare violoncelistă argentiniană stabilită în Elveția, care debuta spectaculos în 2004 în prezența Orchestrei Filarmonicii din Viena, sub conducerea lui Valeri Gergiev. De atunci profilul său artistic s-a articulat într-o manieră demnă de admirat. Sol Gabetta are deopotrivă o agendă concertistică extrem de încărcată, dar și o colaborare strânsă cu marile case de discuri. O regăsim în rândul artiștilor Sony, cu un catalog frumos individualizat - 3 albume "Proiectul Vivaldi", un album Haydn - Hofmann - Mozart realizat împreună cu Orchestra de Cameră din Basel, un album Șostakovici, în care regăsim și numele Mihaelei Ursuleasa, un Duo realizat împreună cu pianista Helene Grimaux, Concertul de Elgar pentru care a primit cel de-al treilea premiu ECHO Klassik, și multe altele. Acum ne referim la o apariție foarte recentă - The Chopin Album, din nou un dialog violoncel - pian semnat Sol Gabetta și Bertrand Chamayou. Cei doi cântă împreună de mulți ani - și doar acum apar și ca parteneri pe coperta acestui album lansat în 13 februarie sub sigla Sony.

Violoncelista declară într-un interviu: "Cei mai mulți muzicieni se grăbesc să intre în studiourile de înregistrări fără a avea acea experiență absolut necesară a scenei de concert, experiența reală. De obicei înregistrăm prea devreme. Sunt artiști în vârstă de 20 de ani care au lansat deja pe disc marile lucrări - doar în cazul pianiștilor nu este valabil acest lucru, repertoriul fiind uriaș". În schimb acest album este rezultatul unei experiențe de 8, 9 ani în care cei doi au apărut în zeci de recitaluri. În plus, după cum declară Sol Gabetta, "dacă nu ar fi fost Bertrand Chamayou cu experiența sa, nu aș fi înregistrat niciodată un album Chopin".

Albumul Chopin începe cu Sonata în sol minor pentru violoncel și pian. Ceea ce putem spune este că cei doi artiști au găsit suficient teritoriu pentru a propune o versiune personală. Deși poate cea mai cunoscută lucrare a lui Chopin, în care solist este un alt instrument, și nu pianul, sonata nu împărtășește soarta opusurilor consacrate cu zeci de versiuni, adesea foarte diferite care nu mai lasă loc liber inovațiilor. Alături de această Sonată, Sol Gabetta și Bertrand Chamayou propun și alte piese de dimensiuni mai reduse, unele mai puțin cunoscute - Grand Duo concertant în Mi major pe teme din opera "Robert le diable" de Meyerbeer - compus în 1832 de Chopin împreună cu bunul său prieten Auguste-Joseph Franchomme, celebru violoncelist al epocii. Descoperim și unul dintre Studiile op.25 și două Nocturne, toate întregind această atmosferă chopiniană în ceea ce are mai profund și mai emoționant. Remarcăm o muzicalitate dincolo de limitele obișnuite, doi artiști care își intuiesc cele mai subtile intenții, și o manieră de a respira la unison în lumea lui Chopin. Admirăm sonoritatea intensă, cu totul captivantă, acest romantism netemperat învăluit în poezie, și frumoasa comuniune dintre cele două instrumente.

Sol Gabetta și Bertrand Chamayou, ne oferă unul dintre cele mai inspirate albume ale acestui an. Nu credem că este o afirmație hazardată. Deja albumul ocupă cele mai înalte poziții în clasamentele de profil, după nici 3 săptămâni de la lansarea sa. Parafrazând un ziarist de la Frankfurter Rundschau, o regăsim pe Sol Gabetta în aceste fraze pline de poezie, creând "o sonoritate ideală care nu caută doar frumusețea, ci viața însăși". Se adaugă intervențiile deosebit de rafinate și pertinente ale tânărului pianist Bertrand Chamayou.

Marina Nedelcu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu