Discul de muzică clasică al anului 2015

Ravel cu Seiji Ozawa - Music box, 16 noiembrie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.00 ( 5 voturi)

În 1 septembrie, celebrul dirijor Seiji Ozawa a împlinit 80 ani; prilej pentru casa Decca a-i face cadou la aniversare un nou disc, pe care Ozawa îl semnează alături de Orchestra Saito Kinen, cea mai cunoscută orchestră japoneză, înființată chiar de Ozawa. Albumul a apărut pe 14 august 2015 și cuprinde exclusiv lucrări de Maurice Ravel, cu o notă comună: sunt lucrări pentru voce și orchestră, mai puțin cunoscute publicului larg decât, de exemplu, celebrul Bolero. Și în plus, aceste lucrări aduc un omagiu Asiei și moștenirii ei muzicale, mai mult sau mai puțin explicit.

Era firesc ca un asemenea disc cu semnificații speciale să fie cuprins în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.

Iată și prima lucrare de pe acest disc: ciclul de melodii Sheherazade de Maurice Ravel. Solistă a orchestrei Saito Kinen, condusă de Seiji Ozawa este mezzosoprana Susan Graham, cea mai iubită mezzosoprană americană a momentului. Iar cele trei melodii care compun ciclul se intitulează: Asia, Flautul fermecat și Indiferentul. Da, o lume misterioasă și minunat creionată în aceste trei melodii de Maurice Ravel.

Orchestra Saito Kinen, este alcătuită din cei mai buni instrumentiști japonezi, membri, cei mai mulți dintre ei, ai unor faimoase orchestre europene și americane.

De altfel, nu este prima dată când ascultăm la Radio România Muzical Orchestra Saito Kinen, ansamblu al festivalului cu același nume care se desfășoară la Matsumoto, în Japonia. Am avut ocazia să admirăm și altă dată sunetul bogat, detaliile și finețea interpretării acestei orchestre, conduse de cel mai important muzician japonez al timpurilor noastre - Seiji Ozawa, care și la 80 ani, surprinde prin energia sa. Cu toate că în urmă cu cinci ani a fost operat de cancer, Seiji Ozawa a revenit pe scena de concert - primul concert după acea perioadă grea a fost susținut chiar la pupitrul Orchestrei Saito Kinen. Iar japonezii sunt recunoscători: din 2015, festivalul Saito Kinen se numește Seiji Ozawa Matsumoto Festival, iar acest lucru spune deja foarte multe.

Cu siguranță punctul central de interes al acestui disc este fantezia lirică "Copilul și vrăjile" de Maurice Ravel, pe care Ozawa a înregistrat-o pentru prima dată în cariera sa, o mini-operă la care Ravel a lucrat între anii 1917 și 1925, rar prezentată astăzi pe scenă, cu o muzică specifică deceniului trei al secolului XX în care se împletesc și elemente de jazz, și sonorități asiatice pentatonice. Subiectul acestei mini-opere este simplu: supărate pe copilul care strică totul în camera lui, jucăriile și mobilele prind viață și îl amenință. Când copilul are grijă de o jucărie rănită, totul revine la normal, iar opera se încheie brusc în momentul când copilul o strigă pe mama sa.

În rolurile solistice evoluează mezzosoprana Isabel Leonard, contralta Yvonne Naef, tenorul Jean Paul Fouchecourt și mezzosoprana Marie Lenormand. Alături de Orchestra Saito Kinen, Corurile de adulți și de copii ale Festivalului Saito Kinen din Matsumoto.

Discul cuprinde și un interludiu orchestral între aceste două lucrări lirice, Sheherazade și Copilul și vrăjile: versiunea orchestrală realizată chiar de Ravel pentru celebra Alborada del gracioso.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 16 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 22 noiembrie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu