Discul de muzică clasică al anului 2015

Pianista Alexandra Dariescu: 'Preludii', volumul 2 - România valorilor muzicale (III), 1 decembrie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.71 ( 14 voturi)

Cel mai recent album semnat de Alexandra Dariescu a avut parte de o dublă lansare: pentru prima oară a fost prezentat în 19 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", după recitalul susținut de pianistă împreună cu Cvartetul "Ad Libitum"; lansarea de la Londra a avut loc în 2 octombrie 2015. Apărut sub sigla casei Champs Hill Record, cel de-al doilea volum din tripticul dedicat integralei preludiilor pentru pian se axează pe lucrări de Dmitri Șostakovici (op. 2 și op. 34) și Karol Szymanowsky (op. 1).

Este o alăturare complementară de stiluri componistice din primele trei decenii ale secolului XX, care trecute prin filtrul sensibilității prea pline, elocvente și a înclinației către detalii coloristice surprinzătoare ale Alexandrei Dariescu, ne prilejuiește un itinerar sonor fascinant din toate punctele de vedere. În primul rând captivează prin dinamica interioară cu care însuflețește aceste partituri de scurtă întindere, plasându-le fie în zona povestirilor rostite la persoana întâi (Szymanowsky), fie în cea a neoclasicismului, uneori ironic, alteori sarcastic (Șostakovici).

În toate ipostazele asumate în cele 38 de miniaturi, Alexandra Dariescu oferă măsura unui potențial artistic uriaș, de aceea vă garantez că acest CD are calități interpretative absolut seducătoare. Suntem în fața unei pianiste mature, care și-a găsit drumul propriu, stimulată, cu siguranță, și de această integrală a preludiilor pentru pian, "proiectul meu de suflet" - cum îl numește. În 2013 primul volum cu preludii de Frederic Chopin și Henri Dutilleux s-a bucurat de cronici elogioase: "fiecare miniatură este o bijuterie perfectă în mâinile Alexandrei Dariescu, bijuterie pe care o deschide strat cu strat, ca pe o păpușă rusească", scria atunci Norman Lebrecht.

Îi cunoaștem firea exuberantă, franchețea și sinceritatea cu care se prezintă în interviuri, ca și pe podiumul de concert. La București am auzit-o live în edițiile Festivalului "George Enescu" din 2013 și 2015, iar în 25 octombrie 2014 a fost invitată specială în concertul caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta.

Dacă în 2011 Alexandra Dariescu era considerată de BBC Music Magazine "o stea în devenire", iată că nu a trecut mult timp pentru ca pianista născută la Iași să se bucure de statutul de vedetă a generației sale. A știut să valorifice șansele pe care viața și munca i le-au oferit, pășind ascendent treaptă cu treaptă. "Prima pianistă româncă ce a concertat la Royal Albert Hall" rămâne un moment important pentru cariera ei, dar și mai important este că debuturile în săli celebre au convins în asemenea măsură, încât a fost reinvitată nu doar la Londra, ci și la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam... Radiografia activității sale nu ar fi completă dacă nu aș aminti despre turneele întreprinse în Africa de Sud, cele două Americi, Emiratele Arabe și, desigur, în Europa.

Monica Cengher


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu